1528: En krympande utställning

”Så kan det gå”, sa landsantikvarie Zipsane till Kulturnytt. Dagens strida avhoppsström har lämnat Jamtli med blott spillror av ett storslaget utställningsprojekt för den 100-årsjubilerande konstföreningen. På sätt och vis blev det en vacker demonstration av att det faktiskt existerar en principiell kollegialitet i konstnärskåren. Sådant ser man inte ofta och konstföreningen kan passa på att ta åt sig äran. Inte minst mot bakgrunden av att den inte på något sätt har varit pådrivande i frågan om Vilks avhysning.

 

Det som blev fel var att Zipsane gjorde en egen bedömning och sålunda åsidosatte vad curatorn Bengt Adlers och konstföreningen hade kommit fram till. Zipsane borde ha förstått att inte underkänna sakkunskapens beslut om vilka som skulle delta, i varje fall inte när han redan hade godtagit det. Hans reaktion, som föranleddes mera av en uppblossande affekt än ett sakligt ställningstagande, kunde säkert ha hanterat på ett helt annat sätt om han hade undersökt saken lite närmare och exempelvis kontaktat mig för att diskutera problemen.

 

Zipsane har nu hamnat i en mindre fördelaktig position och utifrån denna visar han prov på en inte helt oäven kreativitet: ”Men det är inte så att jag ångrar mitt beslut för jag menar att det är korrekt. Vilks har ju nu, tycker jag, ett fantastiskt konceptuellt konstverk. Och det är ju spännande.” Eller som han säger i SvD:

 

”Vad händer nu?

– Det vet jag som sagt inte ännu, säger Henrik Zipsane, jag har pratat med medier hela dagen och inte hunnit kontakta någon av konstnärerna. Men det är ganska roligt också.

På vilket sätt?

– Det är den billigaste marknadsföring vi har fått någonsin. Alla talar om Jamtli nu. Fast egentligen är det en otrolig historia. Det borde finnas viktigare saker att uppmärksamma.”

 

Spännande och roligt tycker alltså landsantikvarien som enligt Kulturnyheterna idag säger att utställningen skall bli av. Tydligen med två konstnärer som man ännu inte har fått kontaktat och en tveksam. Någon censur är det enligt Zipsane inte fråga om enligt en intervju i Jämtlandsnytt.

 

Konstbråk som häftar vid känsliga politiska ämnen är något som kan skada de inblandades konstnärliga rykte och karriär. En mycket känd svensk konstnär vars namn jag av diskretionsskäl inte nämner (ehuru detta namn förekommer i åtskilliga av mediernas artiklar) har låtit meddela att det vore önskvärt om dennes namn borttogs från den lista jag tidigare publicerade. Om konstnären själv är inblandad eller det helt och hållet är dennes gallerists initiativ kan jag inte svara på. Men exemplet är lärorikt för den som vill placera sig i den internationella samtidskonstens framskjutna positioner. Givetvis har jag tillmötesgått detta önskemål.

 

Det här inlägget postades i debatt, Projekt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

32 svar på 1528: En krympande utställning

 1. CeDe skriver:

  Trist typ – skulle han kila in ”glad gubbe” också, så
  är det nästan komplett.

 2. Jag kan väl utställa med min egen lilla uppsättning: En ljudbok från interviwerens värld. Då kan jag spela en sentens om och om igen…….sedan kanske sitter den där!

 3. Peter skriver:

  Handling och konsekvens. Två viktiga ord.

 4. Håkan W skriver:

  Tack Lars Vilks för ditt synnerligen läsvärda inlägg på Newsmill! Det är alltid lika upplyftande att ta del av dina kommentarer.
  http://www.newsmill.se/artikel/2012/08/29/konstv-rlden-v-lkomnar-terrorister-medan-jag-avvisas

 5. Håkan W skriver:

  Det bidde inte ens en tumnagel på Jamtli,,,
  http://www.dn.se/kultur-noje/jamtli-staller-in-utstallning

 6. JAMLI inställer! 😀

  Det finns alltså kurage, solidaritet och rättvis tänkande i konstvärlden! Stor eloge till konstärna från ”Udda & jämt” – som efterhand blev en av tidernas mer ”udda” tillställningar – och det länga innan den ens börjat!

  Kanske menar Henrik Zipsane, att Lars Vilks är en ”tøsedreng” (kärring), men det gäller i alla fall inte hans 17 kollegor som med sina återbud skickar ett kraftigt signal til ”kulturen” om att någon måtte får det vara på begränsningarna i yttrandefriheten inom konstens värld!

 7. CeDe skriver:

  Fransk opera – kan man gissa på Carmen?

 8. MG skriver:

  CeDe,

  Pelleas et Melisande/Debussy

 9. CeDe skriver:

  MG.

  Romantik och ond bråd död – vardagsdramatiken är inte nog för Vilks. När och hur får vi se denna uppfriskade
  nytolkning?

 10. Pingback: Vilks-censuren: Uventet kunstnerisk solidaritet « Snaphanen

 11. CeDe skriver:

  Har regnet fått dammarna att svämma över. Börjar det kanske också att knaka i fogarna?

 12. Pingback: Stockholms magtelite vil ikke bo i forstæderne « Snaphanen

 13. Emmy skriver:

  anna,

  Vi får kanske ge det ett par hundra år till . . . motståndet tycks ännu dessvärre vara kompakt inför ett frigjort leverne.

 14. Peter Harold skriver:

  Trots att jag inte hörde mer än 3 minuter på SR:s kulturutsändningar idag blev jag smått förgrymmad och författade följande inlägg på Skrivarens blogg:

  http://peterharold.wordpress.com/2012/08/30/tre-minuter-kulturmarxism-mer-an-jag-kunde-tala/

 15. CeDe skriver:

  I väntan på Godot, förlåt,jag menar Lars, så kan ni lyssna till Pat Condells beskrivning av det sekulära
  samhällets kris:

  http://www.avpixlat.info/2012/08/30/pat-condell-om-det-sekulara-samhallets-kris/

 16. joanna skriver:

  Hörde som hastigast på P1 att en man sa att ”Vilks provokationer inte var bra, de slår mot de svaga”, men ytterst är det ju prästerskapet med långa skägg som inte vill att profeten ska avbildas. En ordinär muslim kommer inte på sådant där.

  Tanken att profeten inte ska få avbildas är att höja upp religionen till det onåbara, och där religionen ytterst handlar om att styra massorna till lydnad.

 17. anna skriver:

  Emmy,

  Det kan gå fortare än man tror. Hennes böcker har redan laddats ned av miljoner kvinnor i islamska länder. Det verkar finnas ett enormt undertryckt behov av att kunna debattera och ifrågasätta omtolka.

 18. Alveola skriver:

  Tyckte det var helt rätt av Jamtli. Hade jag haft en egen utställningshall hade jag inte visat främlingsfientlig skit där heller.

 19. Humanist skriver:

  Alveola,

  Synd bara att man måste tåla din skit på samma gång. Lars Vilks kämpar relativt ensam för sin konst till skillnad mot din egen, om du överhuvudtaget har någon konst att visa upp!

 20. Humanist skriver:

  Det ska inte vara lätt, Lars. Är det inte Nalin Pekgul så är det hennes bror, Kurdo Baksi, som tar till orda på ett sätt som borde diskvalificera honom från en normal debatt.

 21. CeDe skriver:

  Humanist.

  Kan du hänvisa till var Kurdo Baksi tar till orda.

 22. Rolle skriver:

  Mina sympatier för Baksi tog slut igår! Han var bedrövlig i sin argumentering, om nu hans utbrott kan kallas argumentering.

 23. Humanist skriver:

  CeDe

  Kurdo Baksi drog exemepelvis in sin egen kurdiska etnicitet som ett argument i debatten. En mer ohederlig intellektuell människa har jag knappast råkat ut för. Jag förstår verkligen att Lars Vilks blev närmast stum av angreppen.

 24. Lars Vilks skriver:

  Humanist. Kurdo Baksi gjorde en utomordentlig rollgestaltning.

 25. Humanist skriver:

  Lars. Du ska veta att du har vårt fulla stöd. Kurdo Baksi kanske uttömde hela sitt förråd av känsloladdade argument men oss lurade han inte.

 26. CeDe skriver:

  Tror det var Obama som sa:

  ”Det hjälper inte andra att förminska sig själv”.

 27. Cecilia skriver:

  Lars Vilks,

  Absolut!

 28. mohammad skriver:

  joanna,

  Helt rätt.

  Att Mohammed(saw) inte avbildas har som syfte att just undvika personkult, som muslim till skillnad mot den kristne tillber man Gud inte profeterna.

  Den orena hunden har inget stöd och motsägs i Koran, de ahadith som påstår annorlunda kan därför betecknas som falska.

  Orsaken till att muslimer reagerar mot Rondellhunden är att finna i det kontext som Mohammed(saw) placerats.

  De muslimska feministerna kommer att reformera Islam, det är min övertygelse.

  De patriakala långskäggens tid är räknade och det kan gå snabbt.

 29. mohammad skriver:

  Humanist: Lars Vilks kämpar relativt ensam för sin konst

  Herregud! Kognitiv härdsmälta? Lars Vilks har ju full backning från kollegerna.

  Är du medveten om vilken text du kommenterar?

 30. Lars Vilks skriver:

  mohammad,

  Mohammad. Du har nog en del att göra med din tolkning. Du borde t ex nog kontakta Islamguiden.com och be dem rätta sina felaktiga uppgifter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.