Del 511: God dag, Lunds konsthall!

På lördag öppnar Lunds konsthall en utställning som kommer från Tamayomuseet i Mexiko City. Utställningen är sammanställd av konsthistorikern Lynne Cooke, curator på Dia Art Foundation. Utställningen får betraktas som en konsthistorisk exposé.

Utställningens namn är Ellips och jag tillåter mig att rubricera dagens skrivelse med en av våra vanligaste ellipser. ”God dag” skall rätteligen vara ”Jag önskar er en god dag”. Bortplockandet de inledande orden skapar ellipsen ”God dag”.

Ellips är också namnet på den i somras bortgångne Michelangelo Antonionis film (l’eclisse) från 1962. En långsamt arbetande kärlekshistoria i den välkände regissörens stil. Filmen har inspirerat en av de tre deltagande konstnärerna, Lili Dujorie (2126), till några av hennes filmarbeten. Dujorie (f. 1941) från Belgien gjorde med tre ståltrådsreliefer en tämligen obemärkt insats i sommarens Documenta 12.

Ett legendariskt namn inom filmskapandet, Chantal Akerman (603), finns också med. Cineasterna bör kunna vara nöjda. Hon kan sin sak om man har smak för detaljer och stilla tempoflöde. Ett bra exempel är hennes film från 1982 Toute une nuit. Se slutet här.

Även Akerman har varit med på Documenta. 2002 visades hennes videoinstallation From the other side, en film om gränsen mellan USA och Mexiko.

Tredje konstnär är den legendariska Francesca Woodman (1216) som begick självmord vid 22 års ålder. Trots sin korta levnad har hon skrivit in sig i konsthistorien med serier av svartvita fotografier. De flesta är självporträtt. Starka och märkliga saker. En introduktion till hennes bildvärld kan man få här.

Lynne Cookes text är onödigt påfrestande. Man har så att säga hört det många gånger: ”Det är fråga om ett tillstånd eller tankemönster snarare än ett känsloläge, och i existentiella termer kunde det beskrivas som det kvinnliga subjektets främlingskap inför sin egen värld.”

Ja, Lunds konsthall väljer ett dämpat program i sina utställningar. Konst- och filmintresserade får vara glada att det kan bjudas på sådant. Medan Moderna kör sig varma med ännu en i raden av glittrande Warholvisningar har vi motsatsen i Lund.

Den intressanta frågan är om konsten kommer att vända sig till det introverta. Efter decennier av anslående installationer och utspel, efter interaktivitet och social kritik, finns det någon möjlighet att konsten vänder tillbaka till sin egen specialiserade värld? De subtila nyanserna kombinerat med ett nätverk av intrikata referenser som nödvändigt underlag för en insatt betraktare?

woodman_alice.jpg
Francesca Woodman som Alice i Underlandet

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

48 svar på Del 511: God dag, Lunds konsthall!

  1. Pingback: Movies and Film Blog » Del 511: God dag, Lunds konsthall!

  2. Pingback: Media Districts Entertainment Blog » Del 511: God dag, Lunds konsthall!

  3. TJ skriver:

    Tack för att du introducerade mig för Francesca Woodman. Henne kände jag inte till, tyckte mycket om hennes bilder.

  4. Christer Eriksson skriver:

    Lars:”Den intressanta frågan är om konsten kommer att vända sig till det introverta.”

    Låt oss inte hoppas det. Historien har visat att när filosofer inte längre vågar ge uttryck för sina tankar så har det förebådat en ny mörkertid!

  5. Yngve Rådberg skriver:

    Mycket (auteur)film är ju mer konst än underhållning. Konstvärlden bjuder också allt oftare in den mer ambitiösa spelfilmen i salongerna. Tror du att dessa skilda sociala ”världar” skulle kunna smälta samman så småningom? Ett utbyte av erfarenheter och resurser mellan konst- och filmvärld borde ha flera positiva följder, t ex bättre producerad konstvideo och tyngre filmteori. Det vore också en mer naturlig förening än t ex försöken med konst och forskning, eller konst och design.

    /Y

  6. Vilks bandlyst skriver:

    Jyllands-Posten:

    Muhammed-akvarel bandlyst

    Af GITTE KORSGAARD

    Offentliggjort 08.02.08 kl. 13:57

    Galleriet, Lautom Contemporary i Oslo, har valgt at bortcensurere kunstneren, Lars Vilks, fra den kommende udstilling på grund af frygten for at genoplive en heftig debat om ytringsfrihed.

    Den svenske konceptkunstner, Lars Vilks, blev både berømt og berygtet, da han i sensommeren sidste år valgte at afbilde muslimernes profet Muhammed som en såkaldt rondellhund (rundkørselshund, red.). Til trods for den store medieinteresse var der ingen kunstinstitutioner, der turde udstille Lars Vilks’ tegninger i Sverige.

    http://jp.dk/kultur/billedkunst/article1259686.ece

  7. Norske nyanser skriver:

    Human Rights Service:

    Vil ikke stille ut Muhammed-akvareller

    08.02.08: Lars Vilks var opprinnelig invitert til å stille ut bilder på det ett år gamle Oslo-galleriet Lautom Contemporary. Men da gallerist Randi Thommessen ble klar over at Vilks ønsket å utstille tre små akvareller av islamstifteren Muhammed som ”rondellhund”, fikk hun kalde føtter. I et brev til Vilks skriver hun at muhammeddebatten i Norge etter hvert har utviklet ” et mer inkluderende debattklima med flere nyanser”, og hun ber ham derfor om heller å velge andre arbeider.

    http://www.rights.no/publisher/publisher.asp?id=45&tekstid=1502

  8. Lars skriver:

    Yngve

    Jag tror inte på en sammansmältning. Gigantiska systemkonstruktioner är ett hinder. Venedigbiennalen och filmbiennalen i Venedig som ett arrangemang… Redan är konstsystemet överdimensionerat. Tänk bara igen på biennalerna som finns världen över, stora saker, svårt att överblicka.

    Men ännu besvärligare är att det är två olika världar med olika publiker och marknader. Filmen har sin stora populära sida något som saknas i konsten. Vill den bredare publiken ha mera Agamben?

    Och det är speciellt för filmen gentemot konsten att den kan vara både seriös och populär på samma gång.

  9. Kalde føtter skriver:

    Galleri Lautom sier nei til Vilks-akvareller

    av Ketil Nergaard

    I følge det danske nettstedet Sappho har Galleri Lautom sagt nei til å vise en serie akvareller av Muhammed signert Lars Vilks.

    Lars Vilks var opprinnelig invitert til å delta i utstillingen «Where a river runs north underground», kuratert av Tommy Olsson, som åpner 15 februar. Men da gallerist Randi Thommessen oppdaget at Vilks ønsket å stille ut tre frimerkestore akvareller av Muhammed fikk hun kalde føtter.

    http://kunstkritikk.no/article/30339

  10. Kalde føtter II skriver:

    ”Lett jobb for islamistene

    Selvsensuren virker nå så godt her i landet at ekstremistene ikke trenger å true noen lenger:

    ”Den svenske kunstneren Lars Vilks skulle deltatt i en utstilling i det nystartede galleriet, Lautom Contemporary. Men da galleri-eier Randi Thommessen fikk vite at han ville utstille frimerkesmå akvareller av Muhammed, fikk hun kalde føtter. I et brev til Vilks forklarer Thommessen at hun ikke har sansen for bildene: ”Men jeg føler debatten og prinsippene er utdebattert og jeg spør meg selv hvilken hensikt det faktisk har å vise nye Mohammedtegninger i Norge. Og det er derfor jeg vil be deg om å velge andre arbeider.””

    http://hablog.motime.com/

  11. Manson og Vilks skriver:

    Document.no om den norske sensur:

    Lars Vilks om sensuren

    Går det an å tenke seg kunsteksperimenter uten nettet? Lars Vilks er refusert av et galleri i Oslo, og får en skriftlig begrunnelse. Vilks får ikke vist bildene i Oslo, men kan legge de samme bildene ut på nettet og fortelle hva han mener om bildene og refusjonen. Virkeligheten blir et stort tablå for et kunstverk som aldri tar slutt.

    Lars Vilks er en kunstner som vet og viser nettets muligheter til ikke bare å vise men være en del av et kunstverk. Duchamp og Dali ville elsket nettet. Vilks er også i stand til å formulere seg, og skriver om galleriet Lautom Contemporary og utstillingen. Tittelen var poetisk: Where a river runs north underground, men referansen skulle være til massemorderen Charles Manson.

    http://www.document.no/2008/02/lars_vilks_om_sensuren.html

  12. Thommessen ønsker ikke å få medieoppmerksomhet på en slik sak skriver:

    Document.no:

    Ville ikke rippe opp i debatten

    Eier av det nystartede Oslo-galleriet Lautom Contemporary, Randi Thommessen (35), avviste de tre miniatyrakvarellene av Lars Vilks, fordi de etter hennes mening ikke tilførte noe nytt.

    Thommessen forklarte Vilks i et brev at det var en heftig debatt om karikaturtegningene. Debatten var preget av polarisering, sier hun, og hun mener prinsippene er utdebattert. Thommessen ønsker ikke å få medieoppmerksomhet på en slik sak, og skriver også at hun ikke vil kunne stå inne for den.

    http://www.document.no/2008/02/ville_ikke_rippe_opp_i_debatte.html

  13. "Prinsippene er utdebattert" skriver:

    Document.no:

    Teddybjørner, hunder og Muhammed

    Lars Vilks tegninger av Muhammed er harmløse. Det er ikke noe ondsinnet ved dem, og det er slett ikke opplagt at det er Profeten vi ser. Det er en gammel mann med turban og fire ben. Å bli opprørt over dem er å vise at man er underlagt andres mening og ikke er i stand til å tenke selv. Å si at dette er farlig kunst er omtrent som historien om kalven som kunne telle til ti. De andre dyrene ble fryktelig sinte da han telte dem.

    Men denne mekanismen er selve utgangspunktet for Lars Vilks’ tegninger. Han ville vise at en hvilken som helst tegning av en hvilken som helst mann med skjegg utløser ramaskrik hvis man kaller den ”Muhammed”. Når en arty gallerist blir provosert og avviser tegningene med beskjed om at hun ikke kan stå inne for dem, viser hun nettopp hva Lars Vilks er ute etter å avsløre: Folk har begynt å opptre som tankepoliti. De blir fjernstyrt i sine reaksjoner og følelser.

    http://www.document.no/2008/02/teddybjorner_og_rondellhunder.html

  14. "Derfor jeg vil be deg om å velge andre arbeider" skriver:

    Document.no:

    Lars Vilks sensurert i Norge

    Den svenske kunstneren Lars Vilks skulle deltatt i en utstilling i det nystartede galleriet Lautom Contemporary. Men da gallerieier Randi Thommessen fikk vite at han ville delta med frimerkesmå akvareller av Muhammed, fikk hun kalde føtter. I et brev til Vilks forklarer Thommessen at hun ikke har sansen for bildene:

    ”Men jeg føler debatten og prinsippene er utdebattert og jeg spør meg selv hvilken hensikt det faktisk har å vise nye Mohammedtegninger i Norge. Og det er derfor jeg vil be deg om å velge andre arbeider.”

    http://www.document.no/2008/02/lars_vilks_sensurert_i_norge.html

  15. Vilks is gone skriver:

    The next exhibition opens the 15th of February:

    Where a river runs north underground
    Kristin Kanter, Jone Skjensvold, Vemund Thoe, Chris Virgin and Monica Winther.

    Curated by Tommy Olsson

    http://www.lautom.no/

  16. Kickstarter Vilks skriver:

    ”Inspirerende provokatør

    Billedkunstner og kunstteoretiker Lars Vilks fra Sverige var hentet inn for å «kickstarte» Østfold Kunstnersenters Momentum-prosjekt «40 grader ØST» på lørdag. Da passet han selvfølgelig på å gi noen «spark».

    tekst: jan-kåre fjeld

    – Jeg har nok provosert litt i dag, men jeg gjør det så sjarmerende at ingen blir sure, flirer Lars Vilks, en av to foredragsholdere på Østfold Kunstnersenter (ØKS) lørdag formiddag. Sammen med den danske kunsthistorikeren ved Århus Universitet, Anders Troelsen, var Vilks invitert som inspirator for 16 «under 40»-kunstnere som i løpet av 77 dager skal lage ØKS’ bidrag til Momentumfestivalen i Moss i juni.”

    http://www.f-b.no/apps/pbcs.dll/artikkel?AID=/20040329/SPEILET/141549064

  17. En plikt skriver:

    ”Trykker muhammedtegningene i iransk-svensk blad

    – En plikt, mener utgiver.

    MARIA BØRJA

    (Dagbladet.no): Det svenske tidskriftet Mana publiserer i sitt neste nummer Lars Vilks muhammedtegninger som nylig utløste demonstrasjoner i Sverige og Pakistan.

    – Vi velger å publisere bildene dels for å forsvare ytringsfriheten, dels fordi debatten rundt dem har blitt rasistisk og stereotypisk, sier ansvarlig utgiver Babak Rahimi ifølge Pressens Mediaservice.

    – En del utstillere ville ikke ta inn Lars Vilks’ tegninger fordi de tror det ville utgjøre en sikkerhetsrisiko. De tror at muslimer ville reagere på bildene, og mener altså at muslimene er en sikkerhetsrisiko. Den forestillingen er fullstendig galskap, sier Rahimi til Dagbladet.no.”

    http://www.dagbladet.no/kultur/2007/09/04/510981.html

  18. Svensk muhammedstrid skriver:

    ”Sverige har fått sin muhammedstrid

    Etter at en offentlig hundeskulptur ble vandalisert, begynte det å dukke opp stadig flere såkalte rondellhunder i Sverige. I sommer bygde den svenske kunstneren Lars Vilks verdens største rondellhund i Trelleborg. Da han senere ble invitert til en utstilling med temaet hund, lagde han tre tegninger av Muhammed som rondellhund.

    Utstillingen skulle opprinnelig stå i Tälleruds hembygdsgård. Da de trakk seg, ville kunstskolen i Gerlesborg – der Vilks selv har undervist – vise bildene. Også de trakk seg. Dernest ville den svenske gruppa Sekulära Muslimer vise bildene i en utstilling.

    Redsel for sikkerheten i etterkant av Jyllands-Postens publisering av tolv karikaturtegninger av profeten Muhammed i 2005 oppgis som grunn til at utstillingene ikke har villet vise tegningene.

    Derimot er bildene utstilt på Vestfossen kunstlaboratorium i Norge, i den aktuelle utstillingen «OH MY GOD!».

    Dessuten har de svenske avisene Dagens Nyheter (22. august), Aftonbladet, Barometern, Nerikes Allehanda og Upsala Nya Tidning (23. august), samt den danske avisa Politiken (13. august), offentliggjort en eller flere av tegningene. Expressen har trykket faksimile av andre avisers publisering.

    Tidningsutgivarna, MBLs svenske søsterorganisasjon, har uttrykt full støtte til Nerikes Allehanda og alle andre aviser som måtte trykke tegningene.”

    http://www.dagbladet.no/kultur/2007/09/04/510981.html

  19. Koranen og "Mein Kampf" skriver:

    ”Sidestiller Koranen og «Mein kampf»

    En ny islam-krise bygger seg opp i Nederland. Myndigheten frykter voldsomme opptøyer på grunn av filmplaner hvor Koranen sammenlignes med Hitlers «Mein kampf».

    Tekst: Sabrina Farell

    Onsdag, 30.01.08 kl. 11:18

    Geert Wilders leder det høyre-ekstreme Frihetspartiet i Nederland. Å begrense innvandringen til Europa fra ikke-vestlige land, er et av hans hovedmål.

    Han har ved en rekke anledninger uttalt seg kritisk til Islam.

    Nå vil han lansere en kontroversiell film om Koranen.

    – Koranen er en inspirasjon for intoleranse, mord og terror, skal han, ifølge Wikipedia, for kort tid siden ha uttalt.”

    http://www.abcnyheter.no/node/59952

  20. Vilks, Volvo, Ikea og Sony Ericsson skriver:

    Truer svenskene med angrep

    Al-Qaida i Irak utlover en dusør for drapet på den svenske kunstneren Lars Vilks. Også Ikea, Volvo og Sony Ericsson trues.

    Av NTB Publisert 15.09.2007 – 11:18 Oppdatert 15.09.2007 – 16:52

    Al-Qaida i Irak truer med å gi dusør til den som dreper svensken som har karikert profeten Muhammed. I tillegg trues det med angrep mot svenske selskaper som Ikea, Volvo og Sony Ericsson.

    Gruppen utlover en dusør på 100.000 dollar til den som dreper den svenske kunstneren Lars Vilks. Vilks har laget en karikaturtegning av profeten Muhammed som ble trykket i avisa Nerikes Allehanda.

    – Vi ber om drapet på tegneren Lars Vilks, som har våget å fornærme profeten, sier lederen for al-Qaida i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, i en uttalelse på et nettsted som brukes av ytterliggående islamister, lørdag.

    Trusler

    I tillegg rettes det trusler mot en rekke store svenske selskaper:

    – Vi vet hvordan vi skal tvinge dere til retrett og tvinge fram en unnskyldning, og hvis dere ikke gjør det, kommer vi til å slå til mot deres store selskaper som Ericsson, Volvo og Ikea, sier al-Baghdadi.

    Også Scania og Electrolux blir nevnt som mulige mål.

    http://www.vl.no/verden/article2997732.ece?service=print

  21. Ytringsfriheten er ukrenkelig skriver:

    Dagsavisen:

    Ytringsfriheten er ukrenkelig

    I går startet lesestafetten for ytringsfriheten på Nobels Fredssenter i Oslo. Stafetten avsluttes med åpningen av utstillingen «Ytringsfrihet – Hvor går grensen?» på fredssentret 25. september. Stafetten kunne neppe fått en mer aktuell start.

    Det er 50 år siden rettssaken mot Agnar Mykle og Gyldendal for utgivelsen av boken «Sangen om den røde rubin». Før helgen ble det kjent at Al-Qaida i Irak utlover dusør til den som dreper svensken som har tegnet profeten Muhammed som en hund. I tillegg trues det med angrep mot svenske selskaper som IKEA, Volvo og Ericsson.

    Rettssaken mot Agnar Mykle er til å smile av i dag. Det er komplett uforståelig at noen kunne mene at Mykles glimrende bok kunne oppfattes som pornografisk. Innholdet er ikke mer provoserende enn at tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland sa ja til lese høyt fra boken under lesestafetten på Fredssentret i går.

    http://www.dagsavisen.no/meninger/article315023.ece

  22. Dödar denna brottsling skriver:

    Expressen:

    al-Qaidas pris på Vilks huvud

    al-Qaida har satt ett pris på konstnären Lars Vilks huvud. På ett videoband utlovar al-Qaidas ledare i Irak mer än en halv miljon kronor till den för den som dödar konstnären – om han ”slaktas som ett lamm” får mördaren en miljon kronor.
    – Vi uppmanar till mord på tecknaren Lars Vilks som förolämpade vår profet, säger Abu Omar al-Baghdadi.

    Lars Vilks porträttering av profeten Muhammed som en rondellhund har väckt ont blod i den muslimska världen. Nu erbjuder al-Qaida 100 000 dollar (cirka 680 000 kronor) till den som mördar konstnären, enligt AP. Om mördaren ”slaktar honom som ett lamm” ökar de belöningen till 150 000 dollar (lite mer än en miljon kronor). Det är gruppens ledare i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, som på ett halv timme långt videoband utlovar belöningen.
    – Vi uppmanar till mord på tecknaren Lars Vilks som förolämpade vår profet, frid vare med honom, och vi utlyser en belöning på 100 000 dollar till den som dödar denna brottsling, säger Abu Omar al-Baghdadi på bandet.

    http://www.expressen.se/nyheter/1.841160/al-qaidas-pris-pa-vilks-huvud

  23. Det handler om frykt skriver:

    Svenske Muhammed-tegninger stoppet

    I juli 2007 ble det igjen ballade om Muhammed-tegninger. Denne gang handlet det ikke om Morgenavisen Jyllands-Posten, men om tre tegninger av den svenske kunstner Lars Vilks (bildet til venstre), som skildrer den såkalte ”profeten” som hund. Tegningene skulle oprinnelig inngå i et utstillingstema under titlen ”Hunden i kunsten” på Tälleruds Hemsbygdsgård, som var berammet til slutten af juli, men på åpningsdagen besluttet museet å fjerne dem fra programmet.

    »Det var min beslutning. Det var af sikkerhedsmæssige hensyn og også for ikke å såre muslimer,« sier Märta Wennerström, utstillingsleder på Hemsbygdgård utenfor Karlstad i Värmland.

    http://antijihadnorge.blogspot.com/2007/08/svenske-muhammed-tegninger-stoppet.html

  24. Ryggen mot veggen skriver:

    Truet på livet

    Den svenske kunstneren Lars Vilks sier han er glad for at Muhammad-tegningen skaper samfunnsdebatt.

    Tegningen Lars Vilks laget av Muhammad som rondellhund har skapt mye oppmerksomhet. Lørdag ble det på en nettside som brukes av ytterliggående muslimer utlovet en dusør på minst 100.000 dollar til den som tar livet av hans. Uttalelsene kom angivelig fra Al Qaida i Irak.

    Da BT møtte ham i den tyske byen Kassel, var det dag 88 av hundredagersutstillingen Documenta. Tilfeldigvis var det 11. september. Vilks valgte et bord innerst i kaffebaren, med ryggen mot veggen og god utsikt til inngangen.

    http://ww.bergenpuls.no/kultur/article410874.ece

  25. Helt uproblematiske skriver:

    På tå hev etter al-Qaida-trussel

    Vestfossen Kunstlaboratorium vurderer nå sikkerheten på nytt etter at den svenske kunstneren Lars Vilks er truet på livet av al-Qaida.

    Gunnar Rasi Larsen

    -Vi må se på sikkerheten, og har en fortløpende vurdering av situasjonen, bekrefter Morten Viskum.
    Som leder for Vestfossen Kunstlaboratorium er han oppdatert om det økte trusselnivået rundt den svenske kunstneren.
    Helt siden mai i år har fire av Vilks tegninger vært en del av installasjonen ”Oh my God” i Vestfossen Kunstlaboratorium. Tusenvis av mennesker har vært innom.
    Selv om utstillingen ikke inneholder motivet som har påkalt al-Qaidas vrede, er tre av tegningene ulike Mohammed-karikaturer.
    -Personlig synes jeg disse tegningene er helt uproblematiske. Jeg tåler innholdet i de bildene, sier Viskum.

    http://dt.no/article/20070918/NYHET/709180001

  26. En ny di­men­sjon skriver:

    Yt­rings­fri­he­ten i den glo­ba­le lands­by­en

    Av Jør­gen Jo­han­sen, fors­ker ved Cent­re for Peace and Reconciliation Stu­dies, Co­ven­try University, UK

    Fo­ku­set på de uak­sep­tab­le trus­ler mot Lars Vilks, sven­ske be­drif­ter og and­re som har kren­ket mus­li­mer, hind­rer en de­batt om vik­ti­ge og prin­si­pi­el­le spørs­mål.

    I de se­ne­re år har en ny di­men­sjon kom­met til. Glo­ba­li­se­ring og tek­no­lo­gi gjør at kon­flik­te­ne fin­nes ikke leng­er kun in­nen na­sjo­nal­sta­ten. I år­hund­rer har det vært Nor­ge og sta­tens ju­ris­dik­sjon som har vært i sen­trum for de­bat­ten. I vår glo­ba­li­ser­te tid er sli­ke gren­ser sta­dig mer ir­re­le­van­te. Via internett kan bud­skap med elek­tro­nisk has­tig­het spre seg til alle ver­dens hjør­ner.

    http://www.journalisten.no/story/48845

  27. Muhammed-sak skriver:

    – Stå opp for ytringsfriheten

    Sverige har fått sin Muhammed-sak. I dag går svenske Tidningsutgivarna ut med en støtte til avisen Nerikes Allehanda som har trykket tegninger av profeten Muhammed, signert tegneren Lars Vilk. Nå er det protestert fra muslimer både i Sverige og Iran.

    http://www.dagensmedier.no/index.asp?id=74211

  28. Troen på utopiene er like potent skriver:

    Moss Avis:

    Prøver igjen

    Å ORGANISERE en kunstutstilling med internasjonale ambisjoner i en norsk småby er ganske sikkert ingen dans på roser. Den fjerde Momentum-festivalen for samtidskunst ser ut til å ha lagt ut en forsiktig reservasjon allerede i utstillingstittelen. Tilretteleggerne av utstillingen, den norsk-britiske duoen Annette Kierulf og Mark Sladen, har tatt utgangspunkt i en setning fra et av den absurdistiske forfatteren Samuel Becketts stykker: ”Try Again. Fail Again. Fail Better”. Med denne aforismen som utstillingstittel og kuratorisk fane ønsker Momentum 2006 å gjenvinne et rom for kunsten der det uforutsigbare, irrasjonelle og romantiske får plass og betydning.

    http://www.moss-avis.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060902/KULTUR/109020040

  29. Cecilia skriver:

    Oj så mycket norskt det blev plötsligt…

  30. The Prophet as a Rondellhund skriver:

    ”Norway Says No to Mohammed Watercolor

    by Baron Bodissey

    Regular readers will remember Lars Vilks, the Swedish artist who offended the sensibilities of Muslims and the dhimmi Left with his various depictions of “the Prophet as a Rondellhund”.

    Mr. Vilks’ latest installment of the Art Project is a series of watercolors represented as stamps. These new Modoggies have met the same fate as his earlier ones: censorship, in anticipation of a wrathful reaction by the dreaded “Muslim street”.

    The Danish online magazine Sappho has the story, and our Danish correspondent Kepiblanc has kindly translated it for Gates of Vienna.”

    http://gatesofvienna.blogspot.com/2008/02/norway-says-no-to-mohammed-watercolor.html

  31. Vilks at Lautom skriver:

    ”Lautom – forside

    Where a river runs north underground. Kristin Kanter, Jone Skjensvold, Vemund Thoe, Lars Vilks, Chris Virgin and Monica Winther. Curated by Tommy Olsson.

    http://www.lautom.no

  32. RIP Vilks skriver:

    ”Lautom – forside

    Where a river runs north underground. Kristin Kanter, Jone Skjensvold, Vemund Thoe, Chris Virgin and Monica Winther. Curated by Tommy Olsson.

    http://www.lautom.no

  33. Norge ligger fladt på maven skriver:

    ”Så ligger Norge fladt på maven

    Muhammed-akvarel bandlyst.

    Galleriet, Lautom Contemporary i Oslo, har valgt at bortcensurere kunstneren, Lars Vilks, fra den kommende udstilling på grund af frygten for at genoplive en heftig debat om ytringsfrihed.”

    http://hodja.wordpress.com/2008/02/08/sa-ligger-svensken-fladt-pa-maven/

  34. Muhammed-optøjer i Sumaila skriver:

    Jyllands-Posten:

    ”Tre dræbt under Muhammed-optøjer i Nigeria

    Offentliggjort 09.02.08 kl. 02:06

    Der udbrød fredag optøjer på en skole i Nigeria som følge af en strid om en karikaturtegning af profeten Muhammed. Tre personer blev dræbt og omkring 20 såret.

    Urolighederne brød ud, da muslimske studerende ville lynche en kristen studerende, som havde tegnet en karikatur af profeten og hængt den op på skolen i byen Sumaila.”

    http://jp.dk/udland/article1260306.ece

  35. Muhammed bandlyst skriver:

    ”Muhammed-akvarel bandlyst

    Galleriet, Lautom Contemporary i Oslo, har valgt at bortcensurere kunstneren, Lars Vilks, fra den kommende udstilling på grund af frygten for at genoplive en heftig debat om ytringsfrihed.”

    http://www.mylder.no/tips/4998011

  36. Virkelighetene blir...... skriver:

    ”Lars Vilks om sensuren

    Document.no – fre, 08/02/2008 – 11:04

    Går det an å tenke seg kunsteksperiment uten nettet? Lars Vilks er refusert av et galleri i Oslo, og får en skriftlig begrunnelse. Vilks får ikke vist bildene i Oslo, men kan legge de samme bildene ut på nettet, og fortelle hva han mener om bildene og refusjonen. Virkelighetene blir……”

    http://www.borgeravisen.no/

  37. Randi Thommessen har ikke sansen for bildene:...... skriver:

    ”Lars Vilks sensurert i Norge

    Document.no – tor, 07/02/2008 – 23:56

    Den svenske kunstneren Lars Vilks skulle deltatt i en utstilling i det nystartede galleriet, Lautom Contemporary. Men da galleri-eier Randi Thommessen fikk vite at han ville utstille frimerkesmå akvareller av Muhammed, fikk hun kalde føtter. I et brev til Vilks forklarer Thommessen at hun ikke har sansen for bildene:……”

    http://www.borgeravisen.no/

  38. Hund med Muhammed-hode skriver:

    Avviste Muhammed-kunst

    Galleriet Lautom i Oslo sier nei til å stille ut kunstneren Lars Vilks kontroversielle akvareller av en hund med Muhammed-hode.

    http://www.mylder.no/?drill=muhammed-akvarel

  39. Muhammed-kunst skriver:

    Dagsavisen:

    ”Avviste Muhammed-kunst

    Galleriet Lautom i Oslo sier nei til å stille ut kunstneren Lars Vilks kontroversielle akvareller av en hund med Muhammed-hode.

    Reidar Spigseth

    09. februar 2008 11:14

    Galleriet Lautom Contemperary inviterte den svenske kunstneren til å bli med på en utstilling, men ombestemte seg da de fikk bidraget hans: 15 akvareller i nær frimerkestørrelse av en hund med Muhammed-hode.”

    http://www.dagsavisen.no/kultur/article334519.ece

  40. Heftig debat om ytringsfrihed skriver:

    Muhammed-akvarel bandlyst

    Galleriet, Lautom Contemporary i Oslo, har valgt at bortcensurere kunstneren, Lars Vilks, fra den kommende udstilling på grund af frygten for at genoplive en heftig debat om ytringsfrihed.

    http://www.mylder.no/?drill=muhammed-akvarel

  41. Kim Bredesen om Vilks skriver:

    ”Hvem truet Lars Vilks?

    Norske massemedier henter mye av utenriksstoffet sitt ufiltrert fra internasjonale nyhetsbyråer. Da kunsteren Lars Vilks ble truet av Al-Qaida ble resultatet at viktig informasjon om trusselutsenderens ukjente identitet ble utelatt.

    Skrevet av: Kim Bredesen

    September var en måned da det fant sted en mediestorm både nasjonalt og internasjonalt rundt kunstneren Lars Vilks. Årsaken var at Al-Qaida i Irak angivelig hadde uttalt på et lydopptak at det ble utlovet en betydelig dusør til dem som kunne drepe Lars Vilks og angripe svenske bedrifter som IKEA, Volvo og Ericsson. Dette skulle være en straff for at Vilks hadde tegnet en karikatur av profeten Muhammed, avbildet som hund.
    Dermed var det duket for en ny runde med diskusjoner i beste sendetid om karikaturtegning, ytringsfrihet og religiøs ekstremisme. Igjen var søkelyset rettet mot Vestens demokratiske verdier kontra islams selvhøytidelighet og intoleranse. Og dette var antagelig det vesentlige ved saken.”

    http://www.dokumentar.no/?article=10572&s=art

  42. Muhammedtegning - på’n igjen skriver:

    ”Nå er noen muslimer blitt forbanna igjen. Og som sist noen hadde tegnet en figur de påsto var Muhammed, vil de hissigste bruke det for det det er verdt.”

    http://blog.r-b.no/cps/showart?id=4854

  43. Vilks kaller seg for en utbryter skriver:

    ”Vil til akademiet

    Kunstner Lars Vilks har provosert med sin bok om at nettverksbygging er viktigere enn kunst i seg selv. Nå søker han jobb som professor ved Kunsthøgskolen i Oslo sammen med Matias Faldbakken.

    Av Christine Jordheim Larsen

    I går holdt den svenske kunsteren Lars Vilks og hans norske kollega Matias Faldbakken prøveforelesning for studenter og ansatte ved Fakultet for visuell kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo (Khio).

    Grunnen: De to søker sammen på stillingen som professor ved Fakultet for visuell kunst ved høgskolen.”

    http://www.klassekampen.no/35090/mod_article/item

  44. Morsomt om de angrep nettstedet til en kennelklubb skriver:

    Verdens Gang om Lars Vilks:

    ”DRAPSTRUET SVENSK KUNSTNER TIL VG NETT:

    – Jeg ser etter bomber under bilen hver dag

    Av Bjørnar Tommelstad 04.10.2007 kl. 21:51 Kilde: VG NETT

    (VG Nett) Den svenske kunstneren Lars Vilks forteller hvordan det er å leve med drapstrusler fra al Qaida

    Nettsidene til Det norske travselskap ble i går kveld angrepet av hackere. På nettsidene hadde hackerne lagt inn et bilde av den svenske kunstneren med følgende tekster: «writes false Satan» og «Fuck You Writer Lars Vilks».”

    http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=173292

  45. "Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken" skriver:

    nrk.no:

    ”Vil ikke stille ut Muhammed-kunst

    Oslo-galleriet Lautom vil ikke stille ut akvareller av profeten Muhammed på grunn av alt oppstyret motivene kan skape.

    Av Tonje Bergmo

    Galleriet hadde invitert den svenske kunsteren Lars Vilk til å bli med på en utstilling, men ombestemte seg når bidraget viste seg å være 15 akvareller av en av hund med profeten Muhammeds hode.

    Lars Vilk sine akvareller har tidligere blitt avvist på gallerier i Sverige.

    Årsaken til at Lautom ikke vil stille ut Muhammad-akvarellene er oppstyret motivene kan skape, skriver Thommessen i et brev rettet til Lars Vilks selv, ifølge Dagsavisen.”

    http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.4777102

  46. - Det må da være svært ukontroversielt å fordømme drapstruslene mot meg skriver:

    Dagbladet.no:

    ”- Finnes individer i Sverige som vil drepe meg

    Den drapstruede Muhammed-tegneren Lars Vilks kom hjem til politibeskyttelse i Sverige.

    SUN HEIDI SÆBØ

    (Dagbladet.no): Da den omstridte kunstneren og Muhammed-tegneren Lars Vilks (61) kom tilbake til Sverige i går ble han møtt av et stort presseoppbud, og et svensk politi i høyberedskap. Svensk sikkerhetspoliti frykter for hvordan lørdagens al-Qaida-trusler vil påvirke radikale og fundamentalistiske islamister i Sverige.”

    http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/09/17/512287.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.