2357: Med hugg och slag

Man har ju väntat på att det skulle komma en rallarsving. Även om värdegrundsinspektörerna har förlorat lite mark kan dess uttalade företrädare inte ge upp så lätt. Och idag fick Sandro Scocco opinionsutrymme i Aftonbladet för att fälla den förfärlige Sanandaji och hans bok Massutmaning. Scocco står fast vid sin hypotes om invandringens lönsamhet och passar naturligtvis samtidigt på att misstänkliggöra skriften. Han bygger upp sin kritik med att ”Enskilda bibliotek har upplevt boken så osaklig (och underförstått främlingsfientlig) att de valt att inte köpa in den, medan Aftonbladets recensent fann den ’imponerande’”. Varför han tog med den senare delen är väl en känga åt recensenten.

Frågan är förstås om Scocco kan vända trenden tillbaka till de tidigare rådande uppfattningarna. Artikeln tycks i varje fall ha uppskattats av inrikesminister Ygeman, enligt vad Sanandaji kommenterar på FB.

Man kan fråga sig om Scoccos försök till massangrepp på skriften var den bästa taktiken.

Det här inlägget postades i Böcker, politik. Bokmärk permalänken.

59 svar på 2357: Med hugg och slag

  1. Ulf skriver:

    Till ”Från Graven”

    Du menar alltså att invandrarna är mer begivna på våldtäkter än svenskar men samtidigt mindre mordiska till sinnet än sina infödda bröder. Har du något som backar upp detta kuriösa resonemang?

  2. Från Graven skriver:

    Ulf

    I vanlig ordning tillskriver du hämningslöst folk vad du vill att de skall mena så att du har någonting att slåss emot.

    Sjukt. Sök hjälp.

  3. Ulf skriver:

    Så blev du svarslös igen ”Från Graven” 🙂

  4. Från Graven skriver:

    Nej det är mitt uppriktiga svar: sök hjälp – det är ju uppenbart att du inte mår bra.

  5. Per skriver:

    Ulf

    Jo självklart har många/vissa kvinnor historiskt/”alltid” varit rädda för att anmäla manligt våld de utsatts/utsätts för.

    Men min poäng är att jag tror att denna icke-anmälda andel av förtrycket har ÖKAT påtagligt (förutom att procentandelen kvinnor som utsätts för våld eller hot om våld troligen också har ökat). Varför? Jo därför att vi har importerat en extremt patrialkal (heders)kultur där också våldsanvändning gentemot kvinnor (och barn) är mkt vanligare än i västeuropeisk/skandinavisk kultur och där hot om våld är central om man inte inrättar sig efter ”könsmaktsordningen” etc. Dvs rädslan för att bli utsatt för våld har ökat generellt och speciellt för kvinnor och anmälningsbenägenheten (under de senaste decennierna) har därför minskat, inte ökat som vissa tror (vad gäller våldtäkter etc).

  6. CeDe skriver:

    Att leva efter en urkund som stipulerar våld mot både kvinnor och oliktänkande går inte att jämföra med det begränsade våldet i dysfunktionella familjerelationer.

  7. Per skriver:

    Ulf

    TV-tips till dig: TV4 ikväll 21, Kalla fakta.
    Jag tror i och för sig att du med din kulturrelativistiska bias har svårt att ta till dig denna typ av fakta och ännu mindre dra vettiga slutsatser av dem.

  8. Ulf skriver:

    Enligt rapporten ”Dödligt våld mot kvinnor” publicerad av BRÅ 2011 så minskade det dödliga våldet i parrelationer med trettio procent mellan sjuttiotalet och slutet på nittiotalet. I dag dödas det faktiskt färre kvinnor än på slutet av nittiotalet.

    Här är en länk till rapporten: https://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f1800018484/1371914731548/2001_11_dodligt_vald_mot_kvinnor_i_nara_relationer.pdf

    Det här handlar alltså om mord. En typ av brott som oftast kommer till polisens kännedom. Mörkertalet som Per skriver om är närmast obefintligt i den brottskategorin.
    Den våldsvåg som du Per beskriver är omöjlig att urskilja i statistiken över dödligt våld. Den saken är säker.

    Naturligtvis är det i dag viktigt att se och bekämpa hedersvåld och religiöst förföljelse men samtidigt är det viktigt att inte se perspektivlöst på hur våldet utvecklats i Sverige.

  9. Per skriver:

    Ulf

    Jag pratar inte om dödligt våld.
    Utan om annat våld, och framför allt om misshandel och hot om våld.
    Vi kan kalla det strukturellt våld. Och där ingår reppressiva relationer (hämmande undertryckande, förtryckande, enligt synonymer.se)
    Det mesta av detta syns inte i statistiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.