Del 385: Debatten i Umeå

Kvällens debatt blev väl rimlig. En av mina motdebattörer föreslog att någon muslim skulle teckna mitt huvud på en åsnekropp som en moteld. Jag tror inte att han förstod att det var precis vad jag skulle önska. Förutsatt att det var ett tecken på att man har ett visst sinne för humor. Så fungerar en sekulär hållning.

En sak var samtliga debattörer överens om. Den egyptiska framställningen om att Muhammed skulle undantas för kränkningar likställt med homosexualitet är en praktfull kalkon. Homosexualitet är ingen uppenbarelse och kan inte heller klassificeras som vidskepelse. Vilket inte heligheten hos Muhammed kan undgå.

Mina teckningar kommer inte inte öka främlingsfientligheten, om det blir förändringar blir de till det bättre.

Även om jag av åtskilliga muslimer blir placerad långt ute på högerkanten, beskylld för att spekulera i uppmärksamhet och för att göra så dåliga teckningar att de enbart kan ses som barnsliga, ändrar inte sådana småsaker min grundläggande inställning: Jag vill höra fler röster från svenska muslimer som kan hantera krisen på ett sätt som hör hemma i en modern demokrati.

Jag är helt införstådd med att det kan vara svårt att förstå att den som utdelar en genuin kränkning inte är emot den kränkte.

Båda sidor har sina favorituttryck. ”Islamofobi” har blivit ett tillhygge som utdelas i brist på annat. Liksom det alltmer utmattade ”kränkning” bör vi anstränga oss att skapa mer varierade formuleringar.

Muhammedhunden är inte problemet utan det som pekar på att det finns ett problem.

En fråga som jag inte hann besvara på den efterföljande chatten var huruvida jag skulle vara beredd att åka till Iran för att där försvara min syn på yttrandefriheten. Åker man till en trångsynt, vidskeplig gangsterstat och erbjuder utrymme för en sekulär demokrati blir man sannolikt hängd i en lyftkran. Av detta skäl finner jag inte att det skulle vara någon god idé.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

84 svar på Del 385: Debatten i Umeå

  1. Daniel Wijk skriver:

    Läser alla inlägg varje dag. Mycket bra skriver och förklarat i denna senaste kommentar.
    Ska bli extra roligt när de som verkligen ÄR långt till höger läser dagens inlägg.

    Jag såg förresten ett debattinlägg i GP från en Imam som ville förbjuda skymfningar av Mohammed (syftandes på dina teckningar naturligtvis). Du kanske skulle svara på inlägget? Det vore intressant att hör lite mer direkt från dig i tidningarna även om jag förstår att du kanske inte vill vika ut dig själv på det sättet…

  2. Lars skriver:

    En sak till: Hur skall statsministern bemöta det egyptiska förslaget till svensk lagändring? Mitt förslag skulle vara att ge förslagsställarna det de inte vill ha: ”vackra ord”. Jag tror inte att man vinner något på att läsa lusen av dem. Det här handlar om politik och då undviker man i regel att reta upp motparten. Därför är den bästa taktiken ett vänligt men bestämt nej tack.

  3. tommy skriver:

    TACK!

    Det du gjort skapar en arena för att ventilera ett av världens just nu största problem, nämligen det hat som finns i många muslimska länder och muslimer i de fria länderna. Din ide kommer att tvinga fram ett tydligt avståndstagande till detta hat och dess uttryck i demokratins namn av svenska politiker. -Ett land med ett fast rykte om att vara ett fritt och demokratiskt land som attraherar många muslimer. Det är bara att hoppas att många många vaknar upp och inser att demokrati och yttrandefrihet är värt att bevara och stå upp rakryggat för precis som du gjort. Än en gång….TACK

  4. Hans-Christian Karlsborn skriver:

    Jag instämmer med tommy.. TACK.

  5. Gote skriver:

    Åk ned till Bryssel och demonstrera på tisdag:

    http://sioe.wordpress.com/

  6. Islamofob! skriver:

    – ”Jorden gnyr under religionens ok”; skrev Shelly i slutet på 1800-t och han blev religerad från Oxford för det! Jorden gnyr fortfarande under religionens ok! Och religionskrigen pågår alltjämt för fullt på många håll i världen. Kommer mänskligheten någonsin att befria sig från detta gissel? Jag betvivlar det. Mot dumheten kämpar ”Busharna” förgäves!
    – utan yttrandefrihet ingen demokrati!
    Islam är en ideologi dvs en uppsättning idéer och den är inte helig. varför skulle det vara OK att kritisera och raljera med alla andra ideologier men inte Islam?
    – Vem var Muhammed?!
    1. en falsk profet (han påstod att han hade kontakter med något som hette Allah!)
    2. pedofil (han gifte sig med en 9-årig flicka (Aisha) när han var 51 år (Det du Lasse!)
    3. Tyrann och krigsförbrytare (han förklarade nolltolerans mot alla oliktänkande och startade tre stora krig under sitt liv; Al-Badr; Al-Khaybar, Al-koffar)
    – Jag är islamofob! Självklart! Islam är den mest livsfientliga ideologi som finns/ funnits och är det absolut största hotet mot demokratin, freden och friheten. Islam skrämmer mig. Alla förnuftiga, fredligt sinnade och frihetliga människor är/ borde vara rädda för denna otäcka ideologi. Det är bara dårar som inte är rädda för Islam!

  7. Liisa skriver:

    Hoppas du tänker ge ut hela konstverket som bok!

    Det skulle göra att man lättare kunde få en helhetsbild över hur det ser ut. Att man skulle ha med allt, blogginlägg, tidningarnas reaktion och ickereaktion och så vidare.

    Första gången jag såg teckningen var min tanke, han har alltså tagit idén från de danska tidigare fallen, ja ja, vem bryr sig, det kanske går bra nu att göra det. Sen trodde jag helt ärligt att inget mer skulle hända, inget av intresse kunde jag se, dålig konst i alla bemärkelse.

    Men det var ju inte slutet på historien, ett tag senare läste jag i någon tidning om reaktionerna och kunde efter ett litet tag koppla ihop det med det som jag läst här på bloggen. Det hela blev lite intressant. Och har nu följt det lite, kan ju hålla med om att SÅÅÅÅÅÅ dålig konst är det väll inte. Det vissar helt klart något om vårat samhälle, och det är ju alltid intressant att fundera över.

    Men lite kluven är jag över konstens gränser, men kankse är det bra att det kommer på frågan.

    Några upplevelser som jag blir påmind om när jag läser om det här:

    Som barn växte jag upp i en äkta kristen familj, med det menar jag de som verkligen tror. (Inte som de flesta kristna i dag som bara tror när de passar dem) Bibeln var en av de heliga sakerna, den fick enbart behandlas på vissa sätt, det var inte så att någon sa det till mej utan det var något jag lärde mej genom att se och indirekta saker, som det sätt man pratade om bibeln och så vidare. Jag hade inget emot det, tvärt om så gav det mej en massa tyckte jag och tycker ändå. Jag tror helt klart att människor mår bra av att det finns något i livet som är heligt.

    När jag gått ett tag i skolan så kom jag i kontakt med människor som inte delade min tro. Det var inte så dramatiskt, förutom när vi kom till just det här med bibeln. Jag mins fortvarade med fruktansvärd smärta hur det kändes när vi en gång gemensamt skulle läsa i bibeln, många av de okristna barnen lekte med bibeln, kastade den, lät den ligga på golvet och så vidare. Det gjorde så ONT i mej att jag fortvarade minns smärtan. Jag sa inget, det var ju en del av min uppfostran att inte dömma andra, men smärtan den går inte att beskriva med ord.

    Det är inget jag skulle önska någon annan ska behöva uppleva, därför är jag egentligen emot att man med flit kränker något som är heligt för andra. Jag skulle själv aldrig göra det, för jag vet smärtan av att bli utsatt för det.

    Ett annat minne som är starkt för mej och som jag kommer att tänka på när jag läser om det här.

    Jag var då ca 15år, alltså för ganska många år sen nu. Jag hade just börjat intressera mej för konst. Då var det ganska stort liv i nyheterna om en konstnärs arbete som många fördömde för att den antydde sex med spädbarn. Det var ett kort vidioklipp, Det man såg var en vuxen som höll i ett mycket litet barn, barnet var naken, eller nästan naken, en annan vuxen var på knä och sög på barnets fot, foten åkte in och ut i munnen på den vuxne. Den var alltså inte längre än så men den var uppreping på det hela tiden. Koplingen till sex var så tydlig att ingen behövde säga det till en innan man såg det för att man skulle reagera. Konstnären hävdade att han som konstnär måste ha friheten att tänja på gränserna, alltså även då det handlar om något så vidrigt som sex med spädbarn.

    Jag föraktade det här verkligen, kanske en av grunderna till att jag aldrig lärt mej gilla samtidskonsten, så djupt är mitt förakt mot den konstnären. Det fördjävliga är ju att han kan ju också tycka att hans kost var bra eftersom den väckte ju ett stort förakt hos många.

  8. Profeten Kalle Anka skriver:

    Jag vill bara säga att Lars Vilks är helt underbar. Han är min nya idol! Jag såg Lars på tv i morgonsoffan och i argument programmet i går kväll. Han ger ett intelligent intryck, miltals ovanför sina motdebattörer i fråga om intelligens. Kör på Lars, vi är många som stöder dig!

  9. Imam islam skriver:

    Hoppas mötet som Fredrik Reinfeldt har en diskussion där man visar klart och tydligt att mohammed hundar har en framtid i sverige. Om de gör något konstigt som att instifta ett råd mot islamofobi som den egypstiske ambasadören ville och inskränka på yttrandefriheten borde det bli hoppas jag att på strejker.
    Fler mohammedhundar, finns några på imamislam.blogspot.com Har en ny med mohammed och hans 6 åriga fru aisha
    allahu akbar

  10. Göran E skriver:

    Kl 11: Fred i vår tid, eller klarar Fredrik av att se Järnridån?

  11. Matte skriver:

    Lars Vilks medverkade två ggr i går i SVT. Dels i Argument i Umeå på kvällen, där både han, hans muslimska motståndare och invandrade meningsfränder fick komma till tals. En konstruktiv disskussion. Värdig en demokrati.

    Tdigare på dan medverkade Vilks i ”08-Soffan” på SVT . Programledaren för God Morgon Sverige, Marianne Rundström, hade ett enda syfte med Vilks närvaro, att skuldbelägga och utmåla honom som en skurk.

    Eller som Vilks själv sa: ”Om du vill göra mej till the bad boy…ja…”

    Marianne Rudström är ett typisk 08-fenomen. Det finns ingen vilja till dialog, ingen vilja till fördjupning eller förståelse.

    08-media har traditionellt alltid tagit ställning för Makten mot den enskilde. Att liksom se till att den enskilde inte får rätt är God Morgons Sveriges affärsidé.

    En blandning av öststasmenatlitet och gammal totalitär bykristendom präglar Marinanne Rudström och God Morgon Sverige. Det är sällan sakfrågorna det handlar om. I så fall hade SVT kunnat bjuda in EN ENDA muslim till programmet. Och en enda kunnig debattör i stället för en tafatt konstvetare. Min uppfattning är att allt fler kunskapsbärare nobbar God Morgon Sverige. Därav programmets

    Signaturen Tj utryckte en viktig aspekt: Vidare kan det konstateras att Vilks pratar om muslimer som individer, kapabla till samma rationalitet som du och jag – medan TV-utfrågaren pratar om muslimer som ett kränkt kollektiv.

    Kasta ut sofforna från SVT Stockholm.

    Eller för att återvända till Vilks topic: den svenska konstdebatten saknar intellektuellt innehåll, den handlar som alla andra diskussioner i Sverige om att ”haka på den åsikt som 08-makten för närvarande innehar”.

  12. Marcus Nyman skriver:

    Skulle inte Lars kunna göra en enkel bild i webformat som alla som vill kan publicera på sina bloggar och websiter, med motivet mohammed-rondellhund och budskapet:

    ”Den här bilden är inte en kritik mot något eller någon. Det är en uppmaning till bevarandet av fri- och rättigheter. Jag visar den här bilden för att jag får, och för att jag vill att andra människor i Sverige skall få visa de bilder de vill.”

  13. Torgny skriver:

    Argumentation möts av våldshandlingar och skadegörelse, oavsett det är religiösa fanatiker eller ivriga nassar på frammarsch. Såg på Sverigedemokraternas hemsida att Jimmie åkesson ställde frågan ”när brinner den första moskéen i Sverige?”. Vi får nog ställa in oss på att vad som helst kan hända i helgen, efter Reinfeldts möte med företrädarna från Muslim-staterna. En av de enklast greppbara sakerna i hela den här historien är att svensk media och journalistkår visat vilka fega ynkryggar de är. Deras passivitet kan mycket väl vara början till slutet på allt vad yttrandefrihet och demokrati heter.

    http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33782&a=903462&lid=is_search527895&lpos=6&queryArt527895=vilks&doneSearch=true&sd=47244&from=siteSearch&pageArt527895=0

  14. Fröken Sverige skriver:

    Marcus Nyman: Det går fritt att använda Lars muhammedbilder på era bloggar/hemsidor. Givetvis med en länk till denna sida.

    Sitt eget budskap kan man ju skriva till vid bilden, så länge man gör klart att det inte är Lars uttalande.

    Jag har publicerat bilderna 4-5 ggr redan.

    /FS

  15. Fröken Sverige skriver:

    ”Vilks rondellhund brann upp”

    ”Konstnären Lars Vilks rondellhund i Trelleborg ödelades i en brand natten till fredagen. Dock föreställde hunden inte Muhammed utan – en hund.”

    http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_17030822.asp

    Det var någon som skrev om den här. Är man nu på Lars sida i detta, så kanske man ska undvika att skriva saker som uppfattas som ”uppmuntran” för vissa dårar.

    /FS

  16. Fröken Sverige skriver:

    Hade Reinfeldt haft önskan om att skydda våra lagar och allt det våra förfädrar arbetat för, så hade han inte haft detta dhimmimöte… och framför allt INTE ha mötet SAMT stängt ute pressen.

    Vi kommer aldrig få reda på vad som sägs klockan 11.00 idag. Detta är detsamma som att idiotförklara oss alla.

    Var så säkra på att det kommer vara idel handskakningar och leende efter mötet….

    Jag kan heller INTE förstå varför han ska lägga in sina personliga åsikter i det hela, heller? Då kan han likaväl bjuda hem ambassadörerna till sitt hem i så fall. Och sluta sitt jobb samtidigt.

    Hans ansvar är att tillvarata svenska folkets åsikter och intressen, samt vidmakthålla den svenska lagen och de svenska värderingarna. Inget annat.

    De som har röstat på honom, har gjort det för att han ska representera dem…

    Inte för att han ska säga:

    ”För egen del skulle jag aldrig medvetet agera på ett sätt som uppfattas provocera eller kränka andra religioner.”

    http://www.regeringen.se/sb/d/9066/a/87185

    Riktigt pinsamt är det… Låter som en unge som skvallrar på sina klasskamrater…”Mona och Göran gör så – men JAG skulle ALDRIG gör något sånt. Tro mig, jag är så duktig så”

    Dessutom är det riktigt bedrövligt pinsamt hur man försöker klanka ner på Danmark hela tiden…inte en tanke på att grannsämja med våra STARKA grannländer, kunde vara en bra idé istället för att spela Bror Duktig hela tiden.

    Det är sorgligt att det har behövt ta så här långt tid innan folk vaknat till. Men nu gäller det bara att enas och kämpa för vår frihet.

    /FS – som hellre dör i kampen för friheten – än lever som dhimmi….

  17. General Bussig skriver:

    Finns det en överhängande risk att du kommer dö i Kampen för Friheten inom en närstående framtid?

  18. Ola Bjuvsten skriver:

    Jag har växt upp på 80-talet i Vejbystrand, mittemot Kullaberg. Har träffat dig ett flertal gånger när du arbetet på dina verk där ute. De konstverken/svartbyggena har glädjt mig varje sommar.
    Kommer dina senaste teckningar vara till salu?
    MVH Ola

  19. Fröken Sverige skriver:

    Från JLP på forumet på http://www.fomi.nu:

    http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.js … p;a=367246

    ”Trenden med radikaliserandet av yngre muslimer verkar stämma även i Sverige. I en ny artikel i Expressen säger nu AboTalal El Nadi från muslimgruppen T.U.F.F. (Troende unga framtida förebilder) att man kräver instiftandet av blasfemilagar för att skydda Islam och Muhammed – med andra ord, islamisk Sharia i Sverige. Man försöker nu med en ny infallsvinkel i kampen för islamisk lag: yttrandefriheten gäller bara så länge den utfaller till ett ”positivt befrämjande i samhället”. I samband med detta dammar man av diverse domar från amerikanska rättsfall”

    http://www.fomi.nu/phpBB2/viewtopic.php?t=7260

    Läs om TUFF i Sydsvenskans utmärkta repotageserie ”HARAM – Förbjudet enligt Islam”

    http://sydsvenskan.se/system/topicRoot/Haram_-_f_rbjudet_enligt_islam/

    /FS

  20. Fröken Sverige skriver:

    General Bussig: Och med det ville du säga?

  21. Axel skriver:

    Til Fröken Sverige:

    Jeg tror General Bussig bare ville tydeliggøre, at han selv er en perfid kujon.

  22. TJ skriver:

    Det är lustigt hur det nu mer och mer visar sig att Vilks Muhammed som rondellhund var nödvändig. Alltså precis tvärtemot onödig. Det är då naturligt att notera vilka det var/är som betraktade och fortfarande betraktar desssa teckningar som onödiga och sedan göra bruk av den lärdomen i god demokratisk tradition.

  23. Fredrikzon skriver:

    Till Fröken Sverige:

    Jag tror General Bussig tycker du är lite pekoralistisk.

  24. General Bussig skriver:

    Nej Axel. Jag vet inte ens vad en perfid kujon betyder. Men det är säkert något snällt och fint. En hänförd kyss uppå din comb-over-lugg, från mig Axel, till dig.
    To the point: Då Fröken I Sverige undertecknar med att hon är redo att dö för friheten undrar såklart vän av ordning (jag alltså) om det är något att oroa sig för, alltså: vad Fröken I Sverige menar. Vad menar du? Mår du inte bra?

  25. MUSLIM skriver:

    http://www.harunyahya.com/index.php

    läsa den här web side … då kan du lär sig nagån om islam..

  26. mellis skriver:

    På sajten nedan kan man lära sig ännu mer om islam.
    http://www.faithfreedom.org/index.htm

    General Bussig skrev ”Vad menar du? Mår du inte bra?” Om alla mår bra finns ingen som märker vad som håller på att förloras.

  27. Torgny skriver:

    Aftonbladet har överskriften ”Rondellhundskrisen” ett nytt och spännande ord, precis som ”Färdigkränkt”. Kanske menar de att det börjar bli brist på bra rondellhundar nu när Vickes lilla Trelle har blivit briketter? Kanske Svensson borde snickra lite i helgen?

  28. Magnus skriver:

    Även om det råder yttradefrihet i Sverige så borde den enskilda medborgaren stå till svars för sitt ord.
    Om du säger något eller gör något som skadar Sverige som nation så bör du kunna ställas inför rätta.
    Lars vilk har gjort något som han visste skulle ge konsekvenser.
    Han har rubbat balansen här i Landet.
    Tidigare kände jag att vi är långt ifrån alla bombdåd, men nu är jag inte lika säker.
    Svenska produkter utomlands bojkottas av den muslimska världen bara för att en person vill hetsa och hamna i media.

    Jag skulle inte heller bli förvånad om Lars Vilk har judiskt blod i ådrorna.

  29. General Bussig skriver:

    Mellis, du vill säkert väl, men jag förstår inte ord av det där heller. Kram!

  30. M. Rimfrost skriver:

    Torgny: Vad jag vet har Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson INTE frågat när den första moskén brinner i Sverige, utan när den första svenska ambassaden brinner i något av de andra länderna, med hänvisning till det som hände efter Jyllanspostens publiceringar. Det är ett ganska stort faktafel, såvida han inte ställt sig frågan någon annan stans, och då undrar jag vart?

  31. Fröken Sverige skriver:

    Magnus: Och jag skulle inte bli förvånad om du egentligen heter Muhammed.

  32. MX44 skriver:

    Hej Lars Vilks!

    Hur ställer du dig till angående ©opyright om ett par av dina teckninger publiceras på wikipedia? I fall det går bra, vilka får vi använda?

  33. Axel skriver:

    Til Bussig:

    Hvis generalen prøver at kysse denne debattør, vil det blive opfattet som sexchikane, subs. voldtægtsforsøg. Mine advokater har for lidt at lave, og er derfor pirrelige og aggressive.

  34. Kristen skriver:

    Jag blir lite obehaglig till mods när du kallar religion för vidskepelse och ett land för en ”trångsynt, vidskeplig gangsterstat”. Ser inget syfte med detta annat än att provocera. Eller är det konst? Kan konst vara vad som helst? De som hotar dig kanske ser det som sina konstverk?

    Att det inte finns någon gud – är det fakta – eller är det något du tror?

  35. clostercatten skriver:

    Hej Lars!

    Jag stöder dig i att du vågat visa vad Islam handlar om. Du ska ha all heder för att du vågar sticka ut hakan såsom du gjort. Islam är inte den vackra och fredliga religion som vissa säger. Tvärtom kan man ju ta sig en funderare på varför länder där Islam är huvudreligion (statsskick – såsom Islam faktiskt är!) är diktaturer. I mer eller mindre utsträckning. Turkiet kämpar visserligen för att komma in i EU men har rätt så ordentliga svårigheter med de demokratiska grundprinciperna. De som nu omvärlden vill att Sverige ska göra inskränkningar i.

    Måtte nu svensken börja förstå vad detta handlar om. Själv har jag studerat Islam, liksom alla andra religioner både teoretiskt och praktiskt i väldigt många år. Och jag är anti Islam sedan mer än 20 år tillbaka. Jag är kvinna, född i ett fritt land, och bara där börjar det gnissla.

    Så LYCKA TILL Lars, och jag står med glädje på barrikaderna och hjälper till att försvara VÅR demokrati!

  36. clostercatten skriver:

    En sak till. Jag tror också det är ”nyttigt” för den godtrogne, naive svensken om det händer något här hemma också. Så de börjar förstå vad Islam handlar om och hur det känns för alla andra som blir drabbade men som viftas bort härhemma med orden ”prata med dem”…. Först då får vi en opartisk debatt ICKE präglad av ”tycka synd om”, ”smeka medhårs” osv, osv….

  37. Christine skriver:

    Jag har en fråga till dig Lars.
    Skulle du vilja ha en utställning i en 200 m2 gammal mejerie lokal i Degeberga?
    Jag skulle vara stolt att få ha dig där som konstnär och få visa upp dina konstverk
    även dina Muhammedtavlor!
    Om du är intresserad, var snäll och kontakta mig på e-postadressen som jag fyllt i här för att kunna kommentera!
    Stå på dig, ingen konst eller åsikt ska kunna tystas!

    Kram
    Christine

  38. Pingback: Allotetraploid » Post Topic » Det har Farao befallt

  39. johan skriver:

    tack ska du ha for att du gor varlden en osakrare plats for oss andra svenska, javla pucko!

  40. Genomskådaren skriver:

    Vem är ”General Bussig”?
    Här kommer “Genomskådarens” psykoanalys av denna tragiska figur:
    ”General Bussig, GB” är en mycket bitter, sexuellt frustrerad heterosexuell man i åldern 35-42. Född ful och oattraktiv. Aldrig känt sig älskad av kvinnor. Hans öde är djupt tragiskt och jag skulle mycket väl kunna känna sympati med honom om han förstod/ var villig att försöka förstå orsaken till sin bitterhet och kunde tala om det öppet och ödmjukt. Men han försöker istället förneka och förtränga och han hajar inte att vi kan genomskåda honom och hans problem!
    De skyldiga till GB´s tragiska öde är inte kvinnorna som inte tilltalas av honom (de kan inte hjälpa det att de inte tilltalas av honom och det är inte deras fel att han är ful) och det är absolut inte Lars Vilks (Lars har ju inte gjort honom något och jag tror inte att de ens känner varandra)!
    De enda skyldiga till GB´s elände är hans föräldrar, som satte honom till ett liv som han inte vill ha!
    Hans förtäckta dödshot är tomma. Han är inte kapabel att utföra något sådant dåd. Han bara drömmer om det och han ägnar dig åt att applådera muslimska terrorister, om det kan ge honom någon tröst.
    Han tror att han kan skrämma oss till tystnad med sina dödshot. Alla kommer vi att dö, det är inget märkvärdigt med det. Hellre dö för friheten än att dö sotdöden. Debatten handlar inte om det utan om vilket sätt vi vill leva på. Vill vi leva i en fredlig, frihetlig, livsbejakande demokrati eller i en krigisk, repressiv, kvävande livsfientlig muslimsk diktatur?!
    För GB kvittar det; förstås. Eftersom hans öde är/ och kommer vara lika tragiskt oavsett vilken kultur eller vilket politiskt system han lever i!
    Sedan är det frågan: Vad ska man göra med sådana som GB och hans gelikar?! Svaret är: Så länge han inte går över till kriminell handling så låt honom skälla tills han blir trött och går och lägger sig!

  41. jazz skriver:

    Till Johan
    Jag håller med dig. Vi skall alla krypa in i närmsta hörn, sätta öronproppar i öronen och dra ner mössan över ögonen. På det viset slipper vi själva och andra att riskera att bli kränkta och vi kommer alla att leva lyckliga.
    Mvh Jazz

  42. Allotetraploid skriver:

    Muslim.

    Att posta en sida där Islam framställs som ett alternativ till evolutionsteorin talar ju inte direkt till dess fördel. Snarare befäster den bilden av den islamiska läran som en hopplöst efterbliven tankerest.

  43. magnuord skriver:

    Skickade följande brev till Reinfeldt och Adelsohn Liljeroth. Tack till http://allotetraploid.se/?p=193#comment-498 för länken till författarnas brev!

    Om du tycker det är en bra idé så gör detsamma. Ta brevet som det är, ändra det, eller skriv ett helt eget. Bara informationen går fram eller åtminstone registreras.

    För att skicka:
    1. Gå in på http://www.regeringen.se/
    2. Välj ”Statsministern och statsråden” i vänstra menyn
    3. Välj resp person genom att klicka på personens namn bredvid fotot
    4. Välj ”e-post till Fredrik Reinfeldt, via registrator” till höger och fyll i pop up fönstret

    Brevet:

    Meddelande: Skickar ett uttalande gjort av internationellt framstående författare (bla Salman Rushdie och Ayaan Hirsi Ali).

    Jag gör detta med anledning av att Reinfeldt fredagen den kl 11.00 7/9 2007 kl 11.00, kallat till möte med representanter för totalitära islamistiska stater. Mötet skulle inte, som man naturligt och spontant antar, handla om hur allvarligt vår statsminister ser på de övergrepp mot mänskliga rättigheter (tex könsstympning, stening, lemlästning, hängning av homosexuella, tvångsgifte, pedofili, åsiktregistrering, djurplågeri, brist på religionsfrihet, terrorunderstöd mm), som sker i islams namn, i många av de inbjudna staterna.

    Istället skulle mötet, kortfattat beskrivet, handla om att Reinfeldt måste försvara att svensk lag gäller i sverige. Med anledning av detta behöver statsministern uppdateras om vad islamism är och vilken hotbild den skapar mot det fria samhället.

    FÖRFATTARNAS UTTALANDE

    BBC NEWS
    Full text: Writers’ statement on cartoons
    A group of 12 writers have put their names to a statement in French weekly newspaper Charlie Hebdo warning against Islamic ”totalitarianism”. Here is the text in full:

    After having overcome fascism, Nazism, and Stalinism, the world now faces a new global totalitarian threat: Islamism.

    We, writers, journalists, intellectuals, call for resistance to religious totalitarianism and for the promotion of freedom, equal opportunity and secular values for all.

    Recent events, prompted by the publication of drawings of Muhammad in European newspapers, have revealed the necessity of the struggle for these universal values.

    This struggle will not be won by arms, but in the ideological field.

    It is not a clash of civilisations nor an antagonism between West and East that we are witnessing, but a global struggle that confronts democrats and theocrats.

    Like all totalitarian ideologies, Islamism is nurtured by fear and frustration.

    Preachers of hatred play on these feelings to build the forces with which they can impose a world where liberty is crushed and inequality reigns.

    But we say this, loud and clear: nothing, not even despair, justifies choosing darkness, totalitarianism and hatred.

    Islamism is a reactionary ideology that kills equality, freedom and secularism wherever it is present.

    Its victory can only lead to a world of injustice and domination: men over women, fundamentalists over others.

    On the contrary, we must ensure access to universal rights for the oppressed or those discriminated against.

    We reject the ”cultural relativism” which implies an acceptance that men and women of Muslim culture are deprived of the right to equality, freedom and secularism in the name of the respect for certain cultures and traditions.

    We refuse to renounce our critical spirit out of fear of being accused of ”Islamophobia”, a wretched concept that confuses criticism of Islam as a religion and stigmatisation of those who believe in it.

    We defend the universality of the freedom of expression, so that a critical spirit can exist in every continent, towards each and every maltreatment and dogma.

    We appeal to democrats and free spirits in every country that our century may be one of light and not dark.

    Signed by:

    Ayaan Hirsi Ali

    Chahla Chafiq

    Caroline Fourest

    Bernard-Henri Levy

    Irshad Manji

    Mehdi Mozaffari

    Maryam Namazie

    Taslima Nasreen

    Salman Rushdie

    Antoine Sfeir

    Philippe Val

    Ibn Warraq

    Story from BBC NEWS:
    http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/europe/4764730.stm

    Published: 2006/03/01 21:30:24 GMT

    © BBC MMVII

  44. General Bussig skriver:

    Till Genomskådaren. Föredömligt stavat. Skriver du insändare till tidningar också? Ramar du in de som publiceras? En hedervärd hobby. Att jag skulle sprida dödshot låter oerhört inrikat. Vad baserar du det på?

  45. Mohsen skriver:

    ”Åker man till en trångsynt, vidskeplig gangsterstat och erbjuder utrymme för en sekulär demokrati blir man sannolikt hängd i en lyftkran. Av detta skäl finner jag inte att det skulle vara någon god idé.”

    det är så roligt, att läsa detta. jag är från iran. jag befinner mig sedan 14 månader sen i tokyo. idag, så såg jag två tanter som skulle bära upp en jätte tung microugn 2 våningar upp, de kämpade, och jag frågade dem ”vill ni ha hjälp”, först blev de jätte rädda, för jag är så lång och stor, och japaner så små, jag bar upp micron, och de blev så glada (det är sällan utlänningar kan prata japanska här i tokyo),

    sen frågade hon mig ”var kommer du ifrån”, detta är alltid omöjligt att svara på om man är utanför sverige. är jag svensk, är jag iranier, är jag människa, för säger jag jag är från iran, så är alltid det andra frågan ”äter du girs är du muslim?” eller bara tystnad och inget mer om saken. säger jag att jag är ”svensk” så säger de ”meeto booru” köttbullar alltså och skrattar och frågar mig hur jag kan leva i sverige för det är så kallt. .

    jag sa ”iran” då suckade hon sympatisk och sa ”ja det är så tufft där just nu, det måste vara svårt” jag skrattade, och sa ”nej nej det är lungt, jag bor ju i sverige, iran har jag inte varit till i 12 år” sen gav de mig 60 kr fast jag vägrade 6 gånger att ta emot det. t o m 2 japanska tanter vet att det är tufft i iran lars.

    sen kommer jag och läser din sida. och ser den där roliga citatet. det första bild som kom upp i mitt huvud var då jag var 6, kom hem från skolan i iran alltså, , och dessa revolutionärgard snubbarna korsade av gatorna, tog ut en ung man mitt på gatan, och började offentligt att slå honom med en järnkedja. hans brott var att han hade haft alkohol i sitt hus.

    att läsa din sida varje dag, kolla på vad som händer i sverige just nu, påminner mig så mycket om vardagen i iran. våld, gangsterstat, säga ”jag älskar profeten mohammed” i skolan, sedan säga ”jag pissar på hans namn och alla hans avkommor i huvudet” som kompensation för det brutna egot.

    jag tycker det är synd, och så jävla irriterande att svenskar ska alltid vara rädda att bli kallade rasister, islamofober, invandrarfientliga, svenskar har fått allt på en silverfat, de har som många skriver här ”fått det från sina förfäder”, men det man har fått från sina förfäder, kan enkelt tas ifrån en. av det som andra har fått av sina förfäder. deras arv av våld och vidskapelse.

    jag hade en tysk vän här i tokyo, och varje gång vi träffades så skämtade jag så gröva skämt om andra världskriget. som ”snälla ingen blitzkrig idag” och diversa låghumor skämt, och han berättade att i tyskland är din politiska kariär över, om du är kritisk till invandrare, för du brännmärks som racist.

    detta är farligt. för det används av extremister. ingen kan kalla mig racist, även om vissa ibland försöker. men jag är en blatte, en svartskalle, men även då ”jag” använder logik, och argument för att diskutera blir jag enbart kallad saker, och oftast ”svenne” ”du är precis som svenskarna”, sedan några timmar senare tror en svensk att jag är muslim. det är extremt roligt. ibland känns vardagligt svensk samhälle som högstadiet.

    vad du har gjort lars är precis vad som behövs. alla har en gräns, och jag tror att ”svensken” kommer snart också att bli less på att få alla sina argument bli bemötta med ”racist” ”islamofob” ”invandrarfientligt”. tänk er vilken jobbig vardag om samma teknik användes hela tiden. när orvar recencerar en film så säger jag ”Han är bara spansk film fientligt”. eller då min vän inte gillade nya coldplay skivan så säger jag ”du är bara musikfientligt”, det är utmärkt sätt att vinna alla diskussioner.

    och det är precis så löjligt det känns just nu. denna debatt, om ”DIALOG” med vidskapelse.

    det säger inget, än att man har lärt sig det emotionella innebörden av ett personangrepp. att attackerar du en svensk, kallar dem för saker, så slutar de, blir rädda.

    jag kommer hem i december. jag har blivit så inspirerad av det du har gjort, för det öppnade en damm av minne, om hur äckligt iransk vardag kunde vara. lite som filmen/boken 1984, med deras ”thought police”.

    man säger att man vet värdet av något efter man förlorar det, men det funkar andra hållet också. har man aldrig haft det, sedan får det, och blir påmind om den tid man ej hade det.

    det här är en invandrarfråga, för det är knappast några svenska muslimer som går runt och kräver att grundlagen ska ändras för att skydda mohammed.

    om man föreslår att någonting är fel med invandrarnas beteende, så blir man anklagad för racist.
    om man föreslår att en grupp svenskar har felaktig beteende, så är det inget mer med saken.

    detta skapar problem. mest för invandrarna. men ironin är att de kan inte förstå det själva.

  46. stefan peterson skriver:

    http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=904505

    SVT fortsätter köra i samma gamla fotspår.
    varför skall man INTE få kränka religiösa symboler ?? eller andra symboler ?
    varför skall isåfall andra länders ambassadörer få ”kränka” vår Svenska Lagstiftning ?
    Snart läggersig väl EU i denna ”debattt” då blir det svårt för Reinfedt och övriga politiker
    att stå upp för våra grundlagar.
    Var Utrikesmininster Carl Bildt med på mötet med ambassadörerna ? om inte VARFÖR ?

  47. stefan peterson skriver:

    http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=904505

    SVT fortsätter köra i samma gamla fotspår.
    varför skall man INTE få kränka religiösa symboler ?? eller andra symboler ?
    varför skall isåfall andra länders ambassadörer få ”kränka” vår Svenska Lagstiftning ?
    Snart lägger sig väl EU i denna ”debatt” då blir det svårt för Reinfedt och övriga politiker
    att stå upp för våra grundlagar. EU har ju redan kommit med krav på att Sverige skall
    anpassa lagstiftningen till övriga Europeiska länder. Får man göra ”rondellhundar” av
    påven och jesus i Italien ?
    Var Utrikesmininster Carl Bildt med på mötet med ambassadörerna ? om inte VARFÖR ?

  48. Genomskådaren skriver:

    till General Bussig!
    Jag fick en känsla av att du trots allt gillade min analys av din person. Det är ingen superavancerad grej. Att allt egentligen handlar om SEX, är något som alla vet/ vetat länge redan långt före Freud. men när en rondellhund, med föga sexappeal, hamnar i centrum för debatten glömmer många lätt att den egentliga orsaken till de upprörda känslorna inte är hunden utan den sexuella frustration som många människor (både män och kvinnor) lider av.
    låt oss inte vara ironiska!
    Jag skriver inte insändare. Jag har försökt men ingen ”hare” har vågat publicera mina totalt harmlösa inlägg.
    Varpå jag baserar mitt påstående att ”du sprider dödshot” är förstås inget annat än dina inlägg som stinker hat, bitterhet och insinuationer. Jag har levt mer än ett halvsekel på denna planet varav hälften i en av historiens värsta diktaturer (gissa vilken!) och jag har diskuterat de här frågorna med tusentals människor, så lite människokännedom har jag må du tro! men som ett litet ljus i tunneln hoppas jag att jag hade fel den här gången och om du är en god, demokratiskt sinnad, fredlig person så ber jag hemskt mycket om ursäkt. Att tänka eller bedöma fel är ju mänskligt. Men har vi båda en god vilja så ska det inte vara något problem att komma överens till slut!
    Demokratiska Hälsningar!

  49. Fröken Sverige skriver:

    ”Wednesday, September 05, 2007 – 06:05 PM

    Damascus, (SANA) – Swedish Ambassador in Damascus Catharina Mempel Kipp conveyed on Wednesday her country’s apology for drawings printed recently in Swedish newspapers that depict the Prophet Mohammad in an offensive manner. Kipp expressed her respect to Islam and Muslims in general and the Syrian people in particular.

    A statement by the Swedish Prime Minister Fredrik Reinfeldt affirms that Sweden is a country where people of different beliefs live together, and that the basis of Swedish society is respect, understanding and rejection of offensive action, violence and aggression.

    Reinfeldt expressed his regret of the incident which has offended and upset Muslims, calling against instigating or offending other religion.

    The statement was delivered by the Swedish Embassy to Syria’s Grand Mufti Ahmad Badreddin Hassoun, who stated that a third party is attempting to harm the relations between Sweden and Arab and Islamic countries.

    Hassoun pointed out that the Swedish Prime Minister’s stance and apology will have a good impact on Muslims and that it will contribute to ending instigation. He also called intellectuals, journalists and politicians to carry a message that serves humanity and civilizations and to avoid sowing discord between nations and peoples.

    H. Sabbagh, Mazen”

    http://www.sana.org/eng/22/2007/09/05/137784.htm

  50. Fredrikzon skriver:

    Låt oss ta lärdom av General Bussig och Genomskådaren. Tala om konstruktiv dialog, förlåtelse och tolerans. Det är så man kan gråta. Bravo!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.