Vilks.net

Lars Vilks konstnären konceptualisten målaren skulptören

Del 385: Debatten i Umeå

84 kommentarer

Kvällens debatt blev väl rimlig. En av mina motdebattörer föreslog att någon muslim skulle teckna mitt huvud på en åsnekropp som en moteld. Jag tror inte att han förstod att det var precis vad jag skulle önska. Förutsatt att det var ett tecken på att man har ett visst sinne för humor. Så fungerar en sekulär hållning.

En sak var samtliga debattörer överens om. Den egyptiska framställningen om att Muhammed skulle undantas för kränkningar likställt med homosexualitet är en praktfull kalkon. Homosexualitet är ingen uppenbarelse och kan inte heller klassificeras som vidskepelse. Vilket inte heligheten hos Muhammed kan undgå.

Mina teckningar kommer inte inte öka främlingsfientligheten, om det blir förändringar blir de till det bättre.

Även om jag av åtskilliga muslimer blir placerad långt ute på högerkanten, beskylld för att spekulera i uppmärksamhet och för att göra så dåliga teckningar att de enbart kan ses som barnsliga, ändrar inte sådana småsaker min grundläggande inställning: Jag vill höra fler röster från svenska muslimer som kan hantera krisen på ett sätt som hör hemma i en modern demokrati.

Jag är helt införstådd med att det kan vara svårt att förstå att den som utdelar en genuin kränkning inte är emot den kränkte.

Båda sidor har sina favorituttryck. ”Islamofobi” har blivit ett tillhygge som utdelas i brist på annat. Liksom det alltmer utmattade ”kränkning” bör vi anstränga oss att skapa mer varierade formuleringar.

Muhammedhunden är inte problemet utan det som pekar på att det finns ett problem.

En fråga som jag inte hann besvara på den efterföljande chatten var huruvida jag skulle vara beredd att åka till Iran för att där försvara min syn på yttrandefriheten. Åker man till en trångsynt, vidskeplig gangsterstat och erbjuder utrymme för en sekulär demokrati blir man sannolikt hängd i en lyftkran. Av detta skäl finner jag inte att det skulle vara någon god idé.

Publicerat av Lars Vilks

2007, 7 september kl 00:20

84 kommentarer till 'Del 385: Debatten i Umeå'

Prenumenera på kommentarerna via RSS eller kopiera TrackBack-adressen till 'Del 385: Debatten i Umeå'.

 1. Läser alla inlägg varje dag. Mycket bra skriver och förklarat i denna senaste kommentar.
  Ska bli extra roligt när de som verkligen ÄR långt till höger läser dagens inlägg.

  Jag såg förresten ett debattinlägg i GP från en Imam som ville förbjuda skymfningar av Mohammed (syftandes på dina teckningar naturligtvis). Du kanske skulle svara på inlägget? Det vore intressant att hör lite mer direkt från dig i tidningarna även om jag förstår att du kanske inte vill vika ut dig själv på det sättet…

  Daniel Wijk

  2007, 7 september kl 00:28

 2. En sak till: Hur skall statsministern bemöta det egyptiska förslaget till svensk lagändring? Mitt förslag skulle vara att ge förslagsställarna det de inte vill ha: ”vackra ord”. Jag tror inte att man vinner något på att läsa lusen av dem. Det här handlar om politik och då undviker man i regel att reta upp motparten. Därför är den bästa taktiken ett vänligt men bestämt nej tack.

  Lars

  2007, 7 september kl 00:29

 3. TACK!

  Det du gjort skapar en arena för att ventilera ett av världens just nu största problem, nämligen det hat som finns i många muslimska länder och muslimer i de fria länderna. Din ide kommer att tvinga fram ett tydligt avståndstagande till detta hat och dess uttryck i demokratins namn av svenska politiker. -Ett land med ett fast rykte om att vara ett fritt och demokratiskt land som attraherar många muslimer. Det är bara att hoppas att många många vaknar upp och inser att demokrati och yttrandefrihet är värt att bevara och stå upp rakryggat för precis som du gjort. Än en gång….TACK

  tommy

  2007, 7 september kl 00:34

 4. Jag instämmer med tommy.. TACK.

  Hans-Christian Karlsborn

  2007, 7 september kl 01:21

 5. Åk ned till Bryssel och demonstrera på tisdag:

  http://sioe.wordpress.com/

  Gote

  2007, 7 september kl 01:31

 6. – ”Jorden gnyr under religionens ok”; skrev Shelly i slutet på 1800-t och han blev religerad från Oxford för det! Jorden gnyr fortfarande under religionens ok! Och religionskrigen pågår alltjämt för fullt på många håll i världen. Kommer mänskligheten någonsin att befria sig från detta gissel? Jag betvivlar det. Mot dumheten kämpar ”Busharna” förgäves!
  – utan yttrandefrihet ingen demokrati!
  Islam är en ideologi dvs en uppsättning idéer och den är inte helig. varför skulle det vara OK att kritisera och raljera med alla andra ideologier men inte Islam?
  – Vem var Muhammed?!
  1. en falsk profet (han påstod att han hade kontakter med något som hette Allah!)
  2. pedofil (han gifte sig med en 9-årig flicka (Aisha) när han var 51 år (Det du Lasse!)
  3. Tyrann och krigsförbrytare (han förklarade nolltolerans mot alla oliktänkande och startade tre stora krig under sitt liv; Al-Badr; Al-Khaybar, Al-koffar)
  – Jag är islamofob! Självklart! Islam är den mest livsfientliga ideologi som finns/ funnits och är det absolut största hotet mot demokratin, freden och friheten. Islam skrämmer mig. Alla förnuftiga, fredligt sinnade och frihetliga människor är/ borde vara rädda för denna otäcka ideologi. Det är bara dårar som inte är rädda för Islam!

  Islamofob!

  2007, 7 september kl 04:33

 7. Hoppas du tänker ge ut hela konstverket som bok!

  Det skulle göra att man lättare kunde få en helhetsbild över hur det ser ut. Att man skulle ha med allt, blogginlägg, tidningarnas reaktion och ickereaktion och så vidare.

  Första gången jag såg teckningen var min tanke, han har alltså tagit idén från de danska tidigare fallen, ja ja, vem bryr sig, det kanske går bra nu att göra det. Sen trodde jag helt ärligt att inget mer skulle hända, inget av intresse kunde jag se, dålig konst i alla bemärkelse.

  Men det var ju inte slutet på historien, ett tag senare läste jag i någon tidning om reaktionerna och kunde efter ett litet tag koppla ihop det med det som jag läst här på bloggen. Det hela blev lite intressant. Och har nu följt det lite, kan ju hålla med om att SÅÅÅÅÅÅ dålig konst är det väll inte. Det vissar helt klart något om vårat samhälle, och det är ju alltid intressant att fundera över.

  Men lite kluven är jag över konstens gränser, men kankse är det bra att det kommer på frågan.

  Några upplevelser som jag blir påmind om när jag läser om det här:

  Som barn växte jag upp i en äkta kristen familj, med det menar jag de som verkligen tror. (Inte som de flesta kristna i dag som bara tror när de passar dem) Bibeln var en av de heliga sakerna, den fick enbart behandlas på vissa sätt, det var inte så att någon sa det till mej utan det var något jag lärde mej genom att se och indirekta saker, som det sätt man pratade om bibeln och så vidare. Jag hade inget emot det, tvärt om så gav det mej en massa tyckte jag och tycker ändå. Jag tror helt klart att människor mår bra av att det finns något i livet som är heligt.

  När jag gått ett tag i skolan så kom jag i kontakt med människor som inte delade min tro. Det var inte så dramatiskt, förutom när vi kom till just det här med bibeln. Jag mins fortvarade med fruktansvärd smärta hur det kändes när vi en gång gemensamt skulle läsa i bibeln, många av de okristna barnen lekte med bibeln, kastade den, lät den ligga på golvet och så vidare. Det gjorde så ONT i mej att jag fortvarade minns smärtan. Jag sa inget, det var ju en del av min uppfostran att inte dömma andra, men smärtan den går inte att beskriva med ord.

  Det är inget jag skulle önska någon annan ska behöva uppleva, därför är jag egentligen emot att man med flit kränker något som är heligt för andra. Jag skulle själv aldrig göra det, för jag vet smärtan av att bli utsatt för det.

  Ett annat minne som är starkt för mej och som jag kommer att tänka på när jag läser om det här.

  Jag var då ca 15år, alltså för ganska många år sen nu. Jag hade just börjat intressera mej för konst. Då var det ganska stort liv i nyheterna om en konstnärs arbete som många fördömde för att den antydde sex med spädbarn. Det var ett kort vidioklipp, Det man såg var en vuxen som höll i ett mycket litet barn, barnet var naken, eller nästan naken, en annan vuxen var på knä och sög på barnets fot, foten åkte in och ut i munnen på den vuxne. Den var alltså inte längre än så men den var uppreping på det hela tiden. Koplingen till sex var så tydlig att ingen behövde säga det till en innan man såg det för att man skulle reagera. Konstnären hävdade att han som konstnär måste ha friheten att tänja på gränserna, alltså även då det handlar om något så vidrigt som sex med spädbarn.

  Jag föraktade det här verkligen, kanske en av grunderna till att jag aldrig lärt mej gilla samtidskonsten, så djupt är mitt förakt mot den konstnären. Det fördjävliga är ju att han kan ju också tycka att hans kost var bra eftersom den väckte ju ett stort förakt hos många.

  Liisa

  2007, 7 september kl 04:41

 8. Jag vill bara säga att Lars Vilks är helt underbar. Han är min nya idol! Jag såg Lars på tv i morgonsoffan och i argument programmet i går kväll. Han ger ett intelligent intryck, miltals ovanför sina motdebattörer i fråga om intelligens. Kör på Lars, vi är många som stöder dig!

  Profeten Kalle Anka

  2007, 7 september kl 06:35

 9. Hoppas mötet som Fredrik Reinfeldt har en diskussion där man visar klart och tydligt att mohammed hundar har en framtid i sverige. Om de gör något konstigt som att instifta ett råd mot islamofobi som den egypstiske ambasadören ville och inskränka på yttrandefriheten borde det bli hoppas jag att på strejker.
  Fler mohammedhundar, finns några på imamislam.blogspot.com Har en ny med mohammed och hans 6 åriga fru aisha
  allahu akbar

  Imam islam

  2007, 7 september kl 06:58

 10. Kl 11: Fred i vår tid, eller klarar Fredrik av att se Järnridån?

  Göran E

  2007, 7 september kl 08:09

 11. Lars Vilks medverkade två ggr i går i SVT. Dels i Argument i Umeå på kvällen, där både han, hans muslimska motståndare och invandrade meningsfränder fick komma till tals. En konstruktiv disskussion. Värdig en demokrati.

  Tdigare på dan medverkade Vilks i ”08-Soffan” på SVT . Programledaren för God Morgon Sverige, Marianne Rundström, hade ett enda syfte med Vilks närvaro, att skuldbelägga och utmåla honom som en skurk.

  Eller som Vilks själv sa: ”Om du vill göra mej till the bad boy…ja…”

  Marianne Rudström är ett typisk 08-fenomen. Det finns ingen vilja till dialog, ingen vilja till fördjupning eller förståelse.

  08-media har traditionellt alltid tagit ställning för Makten mot den enskilde. Att liksom se till att den enskilde inte får rätt är God Morgons Sveriges affärsidé.

  En blandning av öststasmenatlitet och gammal totalitär bykristendom präglar Marinanne Rudström och God Morgon Sverige. Det är sällan sakfrågorna det handlar om. I så fall hade SVT kunnat bjuda in EN ENDA muslim till programmet. Och en enda kunnig debattör i stället för en tafatt konstvetare. Min uppfattning är att allt fler kunskapsbärare nobbar God Morgon Sverige. Därav programmets

  Signaturen Tj utryckte en viktig aspekt: Vidare kan det konstateras att Vilks pratar om muslimer som individer, kapabla till samma rationalitet som du och jag – medan TV-utfrågaren pratar om muslimer som ett kränkt kollektiv.

  Kasta ut sofforna från SVT Stockholm.

  Eller för att återvända till Vilks topic: den svenska konstdebatten saknar intellektuellt innehåll, den handlar som alla andra diskussioner i Sverige om att ”haka på den åsikt som 08-makten för närvarande innehar”.

  Matte

  2007, 7 september kl 08:32

 12. Skulle inte Lars kunna göra en enkel bild i webformat som alla som vill kan publicera på sina bloggar och websiter, med motivet mohammed-rondellhund och budskapet:

  ”Den här bilden är inte en kritik mot något eller någon. Det är en uppmaning till bevarandet av fri- och rättigheter. Jag visar den här bilden för att jag får, och för att jag vill att andra människor i Sverige skall få visa de bilder de vill.”

  Marcus Nyman

  2007, 7 september kl 08:45

 13. Argumentation möts av våldshandlingar och skadegörelse, oavsett det är religiösa fanatiker eller ivriga nassar på frammarsch. Såg på Sverigedemokraternas hemsida att Jimmie åkesson ställde frågan ”när brinner den första moskéen i Sverige?”. Vi får nog ställa in oss på att vad som helst kan hända i helgen, efter Reinfeldts möte med företrädarna från Muslim-staterna. En av de enklast greppbara sakerna i hela den här historien är att svensk media och journalistkår visat vilka fega ynkryggar de är. Deras passivitet kan mycket väl vara början till slutet på allt vad yttrandefrihet och demokrati heter.

  http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33782&a=903462&lid=is_search527895&lpos=6&queryArt527895=vilks&doneSearch=true&sd=47244&from=siteSearch&pageArt527895=0

  Torgny

  2007, 7 september kl 09:34

 14. Marcus Nyman: Det går fritt att använda Lars muhammedbilder på era bloggar/hemsidor. Givetvis med en länk till denna sida.

  Sitt eget budskap kan man ju skriva till vid bilden, så länge man gör klart att det inte är Lars uttalande.

  Jag har publicerat bilderna 4-5 ggr redan.

  /FS

  Fröken Sverige

  2007, 7 september kl 09:54

 15. ”Vilks rondellhund brann upp”

  ”Konstnären Lars Vilks rondellhund i Trelleborg ödelades i en brand natten till fredagen. Dock föreställde hunden inte Muhammed utan – en hund.”

  http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_17030822.asp

  Det var någon som skrev om den här. Är man nu på Lars sida i detta, så kanske man ska undvika att skriva saker som uppfattas som ”uppmuntran” för vissa dårar.

  /FS

  Fröken Sverige

  2007, 7 september kl 10:08

 16. Hade Reinfeldt haft önskan om att skydda våra lagar och allt det våra förfädrar arbetat för, så hade han inte haft detta dhimmimöte… och framför allt INTE ha mötet SAMT stängt ute pressen.

  Vi kommer aldrig få reda på vad som sägs klockan 11.00 idag. Detta är detsamma som att idiotförklara oss alla.

  Var så säkra på att det kommer vara idel handskakningar och leende efter mötet….

  Jag kan heller INTE förstå varför han ska lägga in sina personliga åsikter i det hela, heller? Då kan han likaväl bjuda hem ambassadörerna till sitt hem i så fall. Och sluta sitt jobb samtidigt.

  Hans ansvar är att tillvarata svenska folkets åsikter och intressen, samt vidmakthålla den svenska lagen och de svenska värderingarna. Inget annat.

  De som har röstat på honom, har gjort det för att han ska representera dem…

  Inte för att han ska säga:

  ”För egen del skulle jag aldrig medvetet agera på ett sätt som uppfattas provocera eller kränka andra religioner.”

  http://www.regeringen.se/sb/d/9066/a/87185

  Riktigt pinsamt är det… Låter som en unge som skvallrar på sina klasskamrater…”Mona och Göran gör så – men JAG skulle ALDRIG gör något sånt. Tro mig, jag är så duktig så”

  Dessutom är det riktigt bedrövligt pinsamt hur man försöker klanka ner på Danmark hela tiden…inte en tanke på att grannsämja med våra STARKA grannländer, kunde vara en bra idé istället för att spela Bror Duktig hela tiden.

  Det är sorgligt att det har behövt ta så här långt tid innan folk vaknat till. Men nu gäller det bara att enas och kämpa för vår frihet.

  /FS – som hellre dör i kampen för friheten – än lever som dhimmi….

  Fröken Sverige

  2007, 7 september kl 10:34

 17. Finns det en överhängande risk att du kommer dö i Kampen för Friheten inom en närstående framtid?

  General Bussig

  2007, 7 september kl 10:47

 18. Jag har växt upp på 80-talet i Vejbystrand, mittemot Kullaberg. Har träffat dig ett flertal gånger när du arbetet på dina verk där ute. De konstverken/svartbyggena har glädjt mig varje sommar.
  Kommer dina senaste teckningar vara till salu?
  MVH Ola

  Ola Bjuvsten

  2007, 7 september kl 10:49

 19. Från JLP på forumet på http://www.fomi.nu:

  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.js … p;a=367246

  ”Trenden med radikaliserandet av yngre muslimer verkar stämma även i Sverige. I en ny artikel i Expressen säger nu AboTalal El Nadi från muslimgruppen T.U.F.F. (Troende unga framtida förebilder) att man kräver instiftandet av blasfemilagar för att skydda Islam och Muhammed – med andra ord, islamisk Sharia i Sverige. Man försöker nu med en ny infallsvinkel i kampen för islamisk lag: yttrandefriheten gäller bara så länge den utfaller till ett ”positivt befrämjande i samhället”. I samband med detta dammar man av diverse domar från amerikanska rättsfall”

  http://www.fomi.nu/phpBB2/viewtopic.php?t=7260

  Läs om TUFF i Sydsvenskans utmärkta repotageserie ”HARAM – Förbjudet enligt Islam”

  http://sydsvenskan.se/system/topicRoot/Haram_-_f_rbjudet_enligt_islam/

  /FS

  Fröken Sverige

  2007, 7 september kl 10:49

 20. General Bussig: Och med det ville du säga?

  Fröken Sverige

  2007, 7 september kl 10:55

 21. Til Fröken Sverige:

  Jeg tror General Bussig bare ville tydeliggøre, at han selv er en perfid kujon.

  Axel

  2007, 7 september kl 11:04

 22. Det är lustigt hur det nu mer och mer visar sig att Vilks Muhammed som rondellhund var nödvändig. Alltså precis tvärtemot onödig. Det är då naturligt att notera vilka det var/är som betraktade och fortfarande betraktar desssa teckningar som onödiga och sedan göra bruk av den lärdomen i god demokratisk tradition.

  TJ

  2007, 7 september kl 11:06

 23. Till Fröken Sverige:

  Jag tror General Bussig tycker du är lite pekoralistisk.

  Fredrikzon

  2007, 7 september kl 11:18

 24. Nej Axel. Jag vet inte ens vad en perfid kujon betyder. Men det är säkert något snällt och fint. En hänförd kyss uppå din comb-over-lugg, från mig Axel, till dig.
  To the point: Då Fröken I Sverige undertecknar med att hon är redo att dö för friheten undrar såklart vän av ordning (jag alltså) om det är något att oroa sig för, alltså: vad Fröken I Sverige menar. Vad menar du? Mår du inte bra?

  General Bussig

  2007, 7 september kl 11:18

 25. http://www.harunyahya.com/index.php

  läsa den här web side … då kan du lär sig nagån om islam..

  MUSLIM

  2007, 7 september kl 11:39

 26. På sajten nedan kan man lära sig ännu mer om islam.
  http://www.faithfreedom.org/index.htm

  General Bussig skrev ”Vad menar du? Mår du inte bra?” Om alla mår bra finns ingen som märker vad som håller på att förloras.

  mellis

  2007, 7 september kl 11:48

 27. Aftonbladet har överskriften ”Rondellhundskrisen” ett nytt och spännande ord, precis som ”Färdigkränkt”. Kanske menar de att det börjar bli brist på bra rondellhundar nu när Vickes lilla Trelle har blivit briketter? Kanske Svensson borde snickra lite i helgen?

  Torgny

  2007, 7 september kl 11:49

 28. Även om det råder yttradefrihet i Sverige så borde den enskilda medborgaren stå till svars för sitt ord.
  Om du säger något eller gör något som skadar Sverige som nation så bör du kunna ställas inför rätta.
  Lars vilk har gjort något som han visste skulle ge konsekvenser.
  Han har rubbat balansen här i Landet.
  Tidigare kände jag att vi är långt ifrån alla bombdåd, men nu är jag inte lika säker.
  Svenska produkter utomlands bojkottas av den muslimska världen bara för att en person vill hetsa och hamna i media.

  Jag skulle inte heller bli förvånad om Lars Vilk har judiskt blod i ådrorna.

  Magnus

  2007, 7 september kl 11:50

 29. Mellis, du vill säkert väl, men jag förstår inte ord av det där heller. Kram!

  General Bussig

  2007, 7 september kl 11:56

 30. Torgny: Vad jag vet har Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson INTE frågat när den första moskén brinner i Sverige, utan när den första svenska ambassaden brinner i något av de andra länderna, med hänvisning till det som hände efter Jyllanspostens publiceringar. Det är ett ganska stort faktafel, såvida han inte ställt sig frågan någon annan stans, och då undrar jag vart?

  M. Rimfrost

  2007, 7 september kl 12:04

 31. Magnus: Och jag skulle inte bli förvånad om du egentligen heter Muhammed.

  Fröken Sverige

  2007, 7 september kl 12:17

 32. Hej Lars Vilks!

  Hur ställer du dig till angående ©opyright om ett par av dina teckninger publiceras på wikipedia? I fall det går bra, vilka får vi använda?

  MX44

  2007, 7 september kl 12:25

 33. Til Bussig:

  Hvis generalen prøver at kysse denne debattør, vil det blive opfattet som sexchikane, subs. voldtægtsforsøg. Mine advokater har for lidt at lave, og er derfor pirrelige og aggressive.

  Axel

  2007, 7 september kl 12:40

 34. Jag blir lite obehaglig till mods när du kallar religion för vidskepelse och ett land för en ”trångsynt, vidskeplig gangsterstat”. Ser inget syfte med detta annat än att provocera. Eller är det konst? Kan konst vara vad som helst? De som hotar dig kanske ser det som sina konstverk?

  Att det inte finns någon gud – är det fakta – eller är det något du tror?

  Kristen

  2007, 7 september kl 12:46

 35. Hej Lars!

  Jag stöder dig i att du vågat visa vad Islam handlar om. Du ska ha all heder för att du vågar sticka ut hakan såsom du gjort. Islam är inte den vackra och fredliga religion som vissa säger. Tvärtom kan man ju ta sig en funderare på varför länder där Islam är huvudreligion (statsskick – såsom Islam faktiskt är!) är diktaturer. I mer eller mindre utsträckning. Turkiet kämpar visserligen för att komma in i EU men har rätt så ordentliga svårigheter med de demokratiska grundprinciperna. De som nu omvärlden vill att Sverige ska göra inskränkningar i.

  Måtte nu svensken börja förstå vad detta handlar om. Själv har jag studerat Islam, liksom alla andra religioner både teoretiskt och praktiskt i väldigt många år. Och jag är anti Islam sedan mer än 20 år tillbaka. Jag är kvinna, född i ett fritt land, och bara där börjar det gnissla.

  Så LYCKA TILL Lars, och jag står med glädje på barrikaderna och hjälper till att försvara VÅR demokrati!

  clostercatten

  2007, 7 september kl 12:55

 36. En sak till. Jag tror också det är ”nyttigt” för den godtrogne, naive svensken om det händer något här hemma också. Så de börjar förstå vad Islam handlar om och hur det känns för alla andra som blir drabbade men som viftas bort härhemma med orden ”prata med dem”…. Först då får vi en opartisk debatt ICKE präglad av ”tycka synd om”, ”smeka medhårs” osv, osv….

  clostercatten

  2007, 7 september kl 12:58

 37. Jag har en fråga till dig Lars.
  Skulle du vilja ha en utställning i en 200 m2 gammal mejerie lokal i Degeberga?
  Jag skulle vara stolt att få ha dig där som konstnär och få visa upp dina konstverk
  även dina Muhammedtavlor!
  Om du är intresserad, var snäll och kontakta mig på e-postadressen som jag fyllt i här för att kunna kommentera!
  Stå på dig, ingen konst eller åsikt ska kunna tystas!

  Kram
  Christine

  Christine

  2007, 7 september kl 14:53

 38. […] politiska rävspel pågick igår en betydligt mer givande diskussion i SVT’s Argument där Lars Vilks mötte två företrädare för svenska muslimer. Där kom debattens båda kärnfrågor i en […]

 39. tack ska du ha for att du gor varlden en osakrare plats for oss andra svenska, javla pucko!

  johan

  2007, 7 september kl 15:35

 40. Vem är ”General Bussig”?
  Här kommer “Genomskådarens” psykoanalys av denna tragiska figur:
  ”General Bussig, GB” är en mycket bitter, sexuellt frustrerad heterosexuell man i åldern 35-42. Född ful och oattraktiv. Aldrig känt sig älskad av kvinnor. Hans öde är djupt tragiskt och jag skulle mycket väl kunna känna sympati med honom om han förstod/ var villig att försöka förstå orsaken till sin bitterhet och kunde tala om det öppet och ödmjukt. Men han försöker istället förneka och förtränga och han hajar inte att vi kan genomskåda honom och hans problem!
  De skyldiga till GB´s tragiska öde är inte kvinnorna som inte tilltalas av honom (de kan inte hjälpa det att de inte tilltalas av honom och det är inte deras fel att han är ful) och det är absolut inte Lars Vilks (Lars har ju inte gjort honom något och jag tror inte att de ens känner varandra)!
  De enda skyldiga till GB´s elände är hans föräldrar, som satte honom till ett liv som han inte vill ha!
  Hans förtäckta dödshot är tomma. Han är inte kapabel att utföra något sådant dåd. Han bara drömmer om det och han ägnar dig åt att applådera muslimska terrorister, om det kan ge honom någon tröst.
  Han tror att han kan skrämma oss till tystnad med sina dödshot. Alla kommer vi att dö, det är inget märkvärdigt med det. Hellre dö för friheten än att dö sotdöden. Debatten handlar inte om det utan om vilket sätt vi vill leva på. Vill vi leva i en fredlig, frihetlig, livsbejakande demokrati eller i en krigisk, repressiv, kvävande livsfientlig muslimsk diktatur?!
  För GB kvittar det; förstås. Eftersom hans öde är/ och kommer vara lika tragiskt oavsett vilken kultur eller vilket politiskt system han lever i!
  Sedan är det frågan: Vad ska man göra med sådana som GB och hans gelikar?! Svaret är: Så länge han inte går över till kriminell handling så låt honom skälla tills han blir trött och går och lägger sig!

  Genomskådaren

  2007, 7 september kl 15:48

 41. Till Johan
  Jag håller med dig. Vi skall alla krypa in i närmsta hörn, sätta öronproppar i öronen och dra ner mössan över ögonen. På det viset slipper vi själva och andra att riskera att bli kränkta och vi kommer alla att leva lyckliga.
  Mvh Jazz

  jazz

  2007, 7 september kl 15:51

 42. Muslim.

  Att posta en sida där Islam framställs som ett alternativ till evolutionsteorin talar ju inte direkt till dess fördel. Snarare befäster den bilden av den islamiska läran som en hopplöst efterbliven tankerest.

  Allotetraploid

  2007, 7 september kl 15:52

 43. Skickade följande brev till Reinfeldt och Adelsohn Liljeroth. Tack till http://allotetraploid.se/?p=193#comment-498 för länken till författarnas brev!

  Om du tycker det är en bra idé så gör detsamma. Ta brevet som det är, ändra det, eller skriv ett helt eget. Bara informationen går fram eller åtminstone registreras.

  För att skicka:
  1. Gå in på http://www.regeringen.se/
  2. Välj ”Statsministern och statsråden” i vänstra menyn
  3. Välj resp person genom att klicka på personens namn bredvid fotot
  4. Välj ”e-post till Fredrik Reinfeldt, via registrator” till höger och fyll i pop up fönstret

  Brevet:

  Meddelande: Skickar ett uttalande gjort av internationellt framstående författare (bla Salman Rushdie och Ayaan Hirsi Ali).

  Jag gör detta med anledning av att Reinfeldt fredagen den kl 11.00 7/9 2007 kl 11.00, kallat till möte med representanter för totalitära islamistiska stater. Mötet skulle inte, som man naturligt och spontant antar, handla om hur allvarligt vår statsminister ser på de övergrepp mot mänskliga rättigheter (tex könsstympning, stening, lemlästning, hängning av homosexuella, tvångsgifte, pedofili, åsiktregistrering, djurplågeri, brist på religionsfrihet, terrorunderstöd mm), som sker i islams namn, i många av de inbjudna staterna.

  Istället skulle mötet, kortfattat beskrivet, handla om att Reinfeldt måste försvara att svensk lag gäller i sverige. Med anledning av detta behöver statsministern uppdateras om vad islamism är och vilken hotbild den skapar mot det fria samhället.

  FÖRFATTARNAS UTTALANDE

  BBC NEWS
  Full text: Writers’ statement on cartoons
  A group of 12 writers have put their names to a statement in French weekly newspaper Charlie Hebdo warning against Islamic ”totalitarianism”. Here is the text in full:

  After having overcome fascism, Nazism, and Stalinism, the world now faces a new global totalitarian threat: Islamism.

  We, writers, journalists, intellectuals, call for resistance to religious totalitarianism and for the promotion of freedom, equal opportunity and secular values for all.

  Recent events, prompted by the publication of drawings of Muhammad in European newspapers, have revealed the necessity of the struggle for these universal values.

  This struggle will not be won by arms, but in the ideological field.

  It is not a clash of civilisations nor an antagonism between West and East that we are witnessing, but a global struggle that confronts democrats and theocrats.

  Like all totalitarian ideologies, Islamism is nurtured by fear and frustration.

  Preachers of hatred play on these feelings to build the forces with which they can impose a world where liberty is crushed and inequality reigns.

  But we say this, loud and clear: nothing, not even despair, justifies choosing darkness, totalitarianism and hatred.

  Islamism is a reactionary ideology that kills equality, freedom and secularism wherever it is present.

  Its victory can only lead to a world of injustice and domination: men over women, fundamentalists over others.

  On the contrary, we must ensure access to universal rights for the oppressed or those discriminated against.

  We reject the ”cultural relativism” which implies an acceptance that men and women of Muslim culture are deprived of the right to equality, freedom and secularism in the name of the respect for certain cultures and traditions.

  We refuse to renounce our critical spirit out of fear of being accused of ”Islamophobia”, a wretched concept that confuses criticism of Islam as a religion and stigmatisation of those who believe in it.

  We defend the universality of the freedom of expression, so that a critical spirit can exist in every continent, towards each and every maltreatment and dogma.

  We appeal to democrats and free spirits in every country that our century may be one of light and not dark.

  Signed by:

  Ayaan Hirsi Ali

  Chahla Chafiq

  Caroline Fourest

  Bernard-Henri Levy

  Irshad Manji

  Mehdi Mozaffari

  Maryam Namazie

  Taslima Nasreen

  Salman Rushdie

  Antoine Sfeir

  Philippe Val

  Ibn Warraq

  Story from BBC NEWS:
  http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/europe/4764730.stm

  Published: 2006/03/01 21:30:24 GMT

  © BBC MMVII

  magnuord

  2007, 7 september kl 16:26

 44. Till Genomskådaren. Föredömligt stavat. Skriver du insändare till tidningar också? Ramar du in de som publiceras? En hedervärd hobby. Att jag skulle sprida dödshot låter oerhört inrikat. Vad baserar du det på?

  General Bussig

  2007, 7 september kl 16:35

 45. ”Åker man till en trångsynt, vidskeplig gangsterstat och erbjuder utrymme för en sekulär demokrati blir man sannolikt hängd i en lyftkran. Av detta skäl finner jag inte att det skulle vara någon god idé.”

  det är så roligt, att läsa detta. jag är från iran. jag befinner mig sedan 14 månader sen i tokyo. idag, så såg jag två tanter som skulle bära upp en jätte tung microugn 2 våningar upp, de kämpade, och jag frågade dem ”vill ni ha hjälp”, först blev de jätte rädda, för jag är så lång och stor, och japaner så små, jag bar upp micron, och de blev så glada (det är sällan utlänningar kan prata japanska här i tokyo),

  sen frågade hon mig ”var kommer du ifrån”, detta är alltid omöjligt att svara på om man är utanför sverige. är jag svensk, är jag iranier, är jag människa, för säger jag jag är från iran, så är alltid det andra frågan ”äter du girs är du muslim?” eller bara tystnad och inget mer om saken. säger jag att jag är ”svensk” så säger de ”meeto booru” köttbullar alltså och skrattar och frågar mig hur jag kan leva i sverige för det är så kallt. .

  jag sa ”iran” då suckade hon sympatisk och sa ”ja det är så tufft där just nu, det måste vara svårt” jag skrattade, och sa ”nej nej det är lungt, jag bor ju i sverige, iran har jag inte varit till i 12 år” sen gav de mig 60 kr fast jag vägrade 6 gånger att ta emot det. t o m 2 japanska tanter vet att det är tufft i iran lars.

  sen kommer jag och läser din sida. och ser den där roliga citatet. det första bild som kom upp i mitt huvud var då jag var 6, kom hem från skolan i iran alltså, , och dessa revolutionärgard snubbarna korsade av gatorna, tog ut en ung man mitt på gatan, och började offentligt att slå honom med en järnkedja. hans brott var att han hade haft alkohol i sitt hus.

  att läsa din sida varje dag, kolla på vad som händer i sverige just nu, påminner mig så mycket om vardagen i iran. våld, gangsterstat, säga ”jag älskar profeten mohammed” i skolan, sedan säga ”jag pissar på hans namn och alla hans avkommor i huvudet” som kompensation för det brutna egot.

  jag tycker det är synd, och så jävla irriterande att svenskar ska alltid vara rädda att bli kallade rasister, islamofober, invandrarfientliga, svenskar har fått allt på en silverfat, de har som många skriver här ”fått det från sina förfäder”, men det man har fått från sina förfäder, kan enkelt tas ifrån en. av det som andra har fått av sina förfäder. deras arv av våld och vidskapelse.

  jag hade en tysk vän här i tokyo, och varje gång vi träffades så skämtade jag så gröva skämt om andra världskriget. som ”snälla ingen blitzkrig idag” och diversa låghumor skämt, och han berättade att i tyskland är din politiska kariär över, om du är kritisk till invandrare, för du brännmärks som racist.

  detta är farligt. för det används av extremister. ingen kan kalla mig racist, även om vissa ibland försöker. men jag är en blatte, en svartskalle, men även då ”jag” använder logik, och argument för att diskutera blir jag enbart kallad saker, och oftast ”svenne” ”du är precis som svenskarna”, sedan några timmar senare tror en svensk att jag är muslim. det är extremt roligt. ibland känns vardagligt svensk samhälle som högstadiet.

  vad du har gjort lars är precis vad som behövs. alla har en gräns, och jag tror att ”svensken” kommer snart också att bli less på att få alla sina argument bli bemötta med ”racist” ”islamofob” ”invandrarfientligt”. tänk er vilken jobbig vardag om samma teknik användes hela tiden. när orvar recencerar en film så säger jag ”Han är bara spansk film fientligt”. eller då min vän inte gillade nya coldplay skivan så säger jag ”du är bara musikfientligt”, det är utmärkt sätt att vinna alla diskussioner.

  och det är precis så löjligt det känns just nu. denna debatt, om ”DIALOG” med vidskapelse.

  det säger inget, än att man har lärt sig det emotionella innebörden av ett personangrepp. att attackerar du en svensk, kallar dem för saker, så slutar de, blir rädda.

  jag kommer hem i december. jag har blivit så inspirerad av det du har gjort, för det öppnade en damm av minne, om hur äckligt iransk vardag kunde vara. lite som filmen/boken 1984, med deras ”thought police”.

  man säger att man vet värdet av något efter man förlorar det, men det funkar andra hållet också. har man aldrig haft det, sedan får det, och blir påmind om den tid man ej hade det.

  det här är en invandrarfråga, för det är knappast några svenska muslimer som går runt och kräver att grundlagen ska ändras för att skydda mohammed.

  om man föreslår att någonting är fel med invandrarnas beteende, så blir man anklagad för racist.
  om man föreslår att en grupp svenskar har felaktig beteende, så är det inget mer med saken.

  detta skapar problem. mest för invandrarna. men ironin är att de kan inte förstå det själva.

  Mohsen

  2007, 7 september kl 16:42

 46. http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=904505

  SVT fortsätter köra i samma gamla fotspår.
  varför skall man INTE få kränka religiösa symboler ?? eller andra symboler ?
  varför skall isåfall andra länders ambassadörer få ”kränka” vår Svenska Lagstiftning ?
  Snart läggersig väl EU i denna ”debattt” då blir det svårt för Reinfedt och övriga politiker
  att stå upp för våra grundlagar.
  Var Utrikesmininster Carl Bildt med på mötet med ambassadörerna ? om inte VARFÖR ?

  stefan peterson

  2007, 7 september kl 17:10

 47. http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=904505

  SVT fortsätter köra i samma gamla fotspår.
  varför skall man INTE få kränka religiösa symboler ?? eller andra symboler ?
  varför skall isåfall andra länders ambassadörer få ”kränka” vår Svenska Lagstiftning ?
  Snart lägger sig väl EU i denna ”debatt” då blir det svårt för Reinfedt och övriga politiker
  att stå upp för våra grundlagar. EU har ju redan kommit med krav på att Sverige skall
  anpassa lagstiftningen till övriga Europeiska länder. Får man göra ”rondellhundar” av
  påven och jesus i Italien ?
  Var Utrikesmininster Carl Bildt med på mötet med ambassadörerna ? om inte VARFÖR ?

  stefan peterson

  2007, 7 september kl 17:13

 48. till General Bussig!
  Jag fick en känsla av att du trots allt gillade min analys av din person. Det är ingen superavancerad grej. Att allt egentligen handlar om SEX, är något som alla vet/ vetat länge redan långt före Freud. men när en rondellhund, med föga sexappeal, hamnar i centrum för debatten glömmer många lätt att den egentliga orsaken till de upprörda känslorna inte är hunden utan den sexuella frustration som många människor (både män och kvinnor) lider av.
  låt oss inte vara ironiska!
  Jag skriver inte insändare. Jag har försökt men ingen ”hare” har vågat publicera mina totalt harmlösa inlägg.
  Varpå jag baserar mitt påstående att ”du sprider dödshot” är förstås inget annat än dina inlägg som stinker hat, bitterhet och insinuationer. Jag har levt mer än ett halvsekel på denna planet varav hälften i en av historiens värsta diktaturer (gissa vilken!) och jag har diskuterat de här frågorna med tusentals människor, så lite människokännedom har jag må du tro! men som ett litet ljus i tunneln hoppas jag att jag hade fel den här gången och om du är en god, demokratiskt sinnad, fredlig person så ber jag hemskt mycket om ursäkt. Att tänka eller bedöma fel är ju mänskligt. Men har vi båda en god vilja så ska det inte vara något problem att komma överens till slut!
  Demokratiska Hälsningar!

  Genomskådaren

  2007, 7 september kl 17:13

 49. ”Wednesday, September 05, 2007 – 06:05 PM

  Damascus, (SANA) – Swedish Ambassador in Damascus Catharina Mempel Kipp conveyed on Wednesday her country’s apology for drawings printed recently in Swedish newspapers that depict the Prophet Mohammad in an offensive manner. Kipp expressed her respect to Islam and Muslims in general and the Syrian people in particular.

  A statement by the Swedish Prime Minister Fredrik Reinfeldt affirms that Sweden is a country where people of different beliefs live together, and that the basis of Swedish society is respect, understanding and rejection of offensive action, violence and aggression.

  Reinfeldt expressed his regret of the incident which has offended and upset Muslims, calling against instigating or offending other religion.

  The statement was delivered by the Swedish Embassy to Syria’s Grand Mufti Ahmad Badreddin Hassoun, who stated that a third party is attempting to harm the relations between Sweden and Arab and Islamic countries.

  Hassoun pointed out that the Swedish Prime Minister’s stance and apology will have a good impact on Muslims and that it will contribute to ending instigation. He also called intellectuals, journalists and politicians to carry a message that serves humanity and civilizations and to avoid sowing discord between nations and peoples.

  H. Sabbagh, Mazen”

  http://www.sana.org/eng/22/2007/09/05/137784.htm

  Fröken Sverige

  2007, 7 september kl 17:48

 50. Låt oss ta lärdom av General Bussig och Genomskådaren. Tala om konstruktiv dialog, förlåtelse och tolerans. Det är så man kan gråta. Bravo!

  Fredrikzon

  2007, 7 september kl 17:58

 51. Till sk ”General Bussig”
  När hade du SEX senast?! Svara ärligt! Detta är viktigt för att förstå dina bevekelsegrunder!

  (SF=sexuell frustration)

  Det handlar om SF

  2007, 7 september kl 17:59

 52. Har inget annat att uttala mig om än att tack för civilkuraget du visar. Känns som om det behövs i det här demokratifientliga landet!

  Martin Linderoth

  2007, 7 september kl 18:12

 53. Tack för civilkuraget!

  Martin Linderoth

  2007, 7 september kl 18:13

 54. Mohsen, tack för dina intressanta synpunkter och perspektiv.

  mellis

  2007, 7 september kl 18:23

 55. Lars Vilks konstprojekt är ju fullkomligt strålande. För det syftar väl till inget mindre än att få landets muslimer att växa upp. Det är verkligt god konst.

  mellis

  2007, 7 september kl 18:51

 56. Instämmer mycket med Mohsen och det är ett stort problem som du tar upp, men jag undrar ändå om det inte går att belysa dessa problem och annat på annat sätt än det som gjorts.

  Liisa

  2007, 7 september kl 19:06

 57. Tack för du delar med dig, Mohsen! Bra skrivet!

  /FS

  Fröken Sverige

  2007, 7 september kl 20:15

 58. Dagens hymne til kunstneren Lars Vilks satiriske Muhammedtegning

  Den svenske kunstner Lars Vilks fortjener dagens uforbeholdne hymne for sit mod til at stå fast

  DEN GODE TONES TYRANNI

  2007, 7 september kl 20:19

 59. Herr ”Det handlar om SF”. Har du ett alldeles eget slags sätt att förkorta ord? Det låter förstås spännande, men rent kommunikativt kryptiskt. Har du vänner som förstår dina koder? Meddelar ni varandra medelst knackningar i väggar? Kanske är era väggar för mjuka för att generera ljud. Känner du förresten till förkortningen DIS? Den är kul.

  General Bussig

  2007, 7 september kl 20:51

 60. Jag börjar få hoppet tillbaka! Det verkar som om debatten inte kommer att lägga sig så fort som jag trodde! Den här farsartade tillställningen från regeringens sida kan bli nominerad till årets kalkon. Den svenska statsministern låter sig behandlas som en slav i sitt eget hus, islamisterna får blodad tand av den veke regeringschefen. Demonstrationer tar fart i Uppsala och annorstädes, snart kommer ännu fler svenska ambassadörer i utlandet bli uppkallade till respektive regeringsföreträdare för att bli utskälld och få order om hur vi ska bete oss i vårt eget hus.

  Nu vill jag se riktiga, hemmasnickrade rondellhundar i muhammeds skepnad, i varenda rondell i hela sverige. Jag uppmanar alla svenskar att gå in i ”snickeboa” och göra en riktigt skäggig rondellhund!

  Det ska bli kul att få se ”sedlighetspolisen” i form av islamister som ständigt får jaga i rondellerna för att plocka bort hundarna.

  P.S.Förresten har jag en misstanke om att muhammed har blivit avbildad många gånger tidigare, framförallt i Belgien. Där går han under namnet Rastapopolous och är mer civiliserat klädd och renrakad D.S.

  Bagdad-Bob

  2007, 7 september kl 21:05

 61. Man kan ju se vad som var på musiktävlingsprogrammet ”dobidoo” idag… ängelkarikatyrer och skämt om kristna följt av applåder. Detta dateras bak flera decennier. Ganska roligt av svt att visa dessa bilder mitt upp i allt, men det är samtidigt talande.

  Kristne Olov

  2007, 7 september kl 21:33

 62. Du är klok Lars. Och framför allt logisk och… långsiktig, i hur jag förstår att du ser på nuet.

  Jag hörde för sisådär 25 år sedan, en intervju med Leonard Cohen, där han sa att det skyddade Sverige var på väg att ”försvinna”. Att vi levt i en fredad zon som vi skapat, men att verkligheten började tränga sig på.
  Min tolkning av hans ord idag.
  Klart han sade något annat då, och det jag tänkte och förstod då, var också något annat.
  Men eftersom historia bara kan tolkas såsom man är idag… så kan jag bara återge det såhär.

  Fast detta vet jag: Då blev jag lite smickrad – för att vara svensk och att det var så fint och unikt här (som jag fortfarande tycker… naiva jag).
  Men nu kan jag personligen tänka – han kanske bara uttryckte det han visste skulle bli förstått. Som en vuxen till ett barn?
  För tillvaron i världen är tuff. Även om FN:s rapporter talar om att det ständigt blir bättre – men det har inget nyhetsvärde i svensk media dock. Mer än i små, små notiser…
  Man kan undra varför.

  Tuff i världen ja. Vi tittar på amerikanska krimmis (heter det så?).
  Och ”vet” så bra…
  Hur är det att leva i ett annat land? T ex USA. Eller Grekland. Eller Bangladesh? Någon som vet och kan berätta?
  Jag har bott lite i Afrika – berättar gärna.

  Vi bor i ett skyddat land, där man kan få slå till höger och vänster. Minns ni Friggebos ”We shall over come”?
  Jag skrattade, det gav mig så mycket glädje att det som var allra viktigast för ”invandrarna”… var faktiskt möjligheten av att uttrycka sin egen åsikt. Även om den var stick-i-stäv, med dit de flyttat. :-)
  Dvs allas rätt att klaga och inte vara kuvade, och därmed också få insikt. Kanske. Om man vill.

  Och om man inte vill – ja, det är OK det med. Men lite kontroversiellt – för de som har mer begränsade spelregler då.
  Och då kommer den springade punkten – lagar och författning är VIKTIGT.
  Ibland – när tillvaron är homogen och livet lungt… så kan man kanske ”tulla” på det.
  Men då har man kanske glömt bort det viktigaste – livet är alltid utsatt, intressant och handlar kanske egentligen om att bli lite klokare för varje dag.
  Att bara dväljas livet igenom – äta lite gott, kolla TV och renovera köket. Är bra… men räcker kanske inte som ”livsinnehåll”.
  Men för många gör det.

  Ni som skriver så engagerat här – vad tycker ni om Svensson?

  Pust, pust. Gillar inte atr skriva nuförtiden. Eller ens att delge. Fast det måste man ju… ibland.

  Skriver självcentrerade jag :-)

  Cecilia

  2007, 7 september kl 22:05

 63. http://www.svd.se/dynamiskt/stockholm24/did_17034749.asp

  Ja du Lars, nu har du även blivit klassificerad som ”ej intellektuella och outbildad”
  Man vet inte om man skall skratta eller gråta, förmodligen det senare.
  nu kanske Reinfeldt förstår vilka signaler och förhoppningar han ger muslimerna. Dom förväntar sig
  aktiv handling, ändring av våra lagar kommer som ett brev på posten, var så säker.
  ”Att enbart hänvisa till yttrandefrihet tillfredställer inte en miljard människor. En dialog är nödvändig.”
  Vore kanske en bra start, om även denna minoritet (på 1 miljard) fick Yttrande frihet i sina hemländer ?

  stefan peterson

  2007, 7 september kl 22:07

 64. Riskfyllt för svenskar nu att befinna sig i vissa muslimska länder varnar UD. Bra jobbat Lars! Snart kanske du har blod på dina händer också!

  humanist

  2007, 7 september kl 22:12

 65. till humanist!
  Du borde skämmas! Teckningar är inte våldsamma. Fega kräk som du som tycker att man ska låta Ayatollor och Imamer hålla på som dom gör är däremot ett hot mot världsfreden.

  zeke

  2007, 7 september kl 22:23

 66. Stefan Pettersson:
  Du satte fingret på något viktigt – Outbildad :-.)
  Är man outbildad så får man inte delta i den intellektuella debatten. Som tur är… kanske?!

  Outbildad – vad är det? Skola, familj, bakgrund… arv, på ett eller annat sätt?. Eller den man är – egna ”meriter”?

  För det är svårt nog att inte falla i fällan av intellektuell argumentation, och hålla huvudet klart. Oavsett bakgrund. Eller kanske ändå mer, om man har en ”bakgrund”?

  Jag gick aldrig ut gymnasiet. Hade fullt upp med livet. Det var ”off” på 70-talet… Så min mamma, som kom från väldigt akademisk bakgrund sade alltid – Stackars barn, hon är inte allmänbildad, hon har inte gått ut gymnasiet. :-).

  Nog om mig. Men är det inte egentligen så, att alla relaterar till sig själv?
  Det gör jag i alla fall, vare sig jag vill det eller inte.

  Och jag strävar ständigt till att relatera till något nytt. Att bli lite kokare. Att ta del av vad andra tänker.
  Egoistiskt, jag vet. Men härligt, tycker jag.

  Fjantiga Cecilia

  Cecilia

  2007, 7 september kl 22:37

 67. Svar till humanist:

  I Sverige är det varje enskild människas frivilliga val att besöka muslimska länder. Varje människa måste kalkylera risken för olika händelser och får ta konsekvenserna därefter. Skyll aldrig en händelse på tredje part som ej kunnat påverka utgången! Det är ohederligt, oansvarigt och korkat.

  Om du är rädd att mista livet pga att du är kristen, -åk då inte till muslimska länder! Korkskalle!

  Bagdad-Bob

  2007, 7 september kl 22:50

 68. Som “sosse” känner jag mig KRÄNKT varje gång någon raljerar med min (i dubbel bemärkelse) stora andliga ledare Göran Persson. Jag tycker att det är ytterst osmakligt. Därför kräver jag följande:

  Kravlista:

  1. All kränkning av min andliga ledare Göran Persson eller min sossetro ska betraktas som “hets mot folkgrupp” och förbjudas!

  2. Sverige bör upprätta en permanent “kommission mot sossefobi”.

  3. Vår stora Ayatollah Mona Sahlin bör utfärda en Fatwa där hon dömer alla “sossefober” till halshuggning, enligt gammal god hederlig islamisk tradition.

  4. Alla otrogna icke-sossar ska be om ursäkt och omedelbart “konvertera” till “sossetro” för att få förlåtelse och slippa halshuggning!

  Stoppa "Sossefobin"!

  2007, 7 september kl 23:06

 69. Et sidespring ud i Europa. Hvorfor kan der ikke holdes demonstarion mod islamisering af Europa i Brussels, EU´s hovedkvarter? Jeg har ledt efter informationer om det. Har staten en ”freds”-aftale med islamisterne?
  http://pajamasmedia.com/2007/09/europe_and_terror.php

  Lars – ikke for at lægge pres på dig – men jeg glæder mig til næste tegning!

  gerd

  2007, 7 september kl 23:46

 70. Bagdad- Bob.

  Man riskerar livet varje dag. Det ingår liksom i att leva.
  Att ta för givet – ”dör” man inte lite då?

  Inte är väl ens eget liv så viktigt mer än för en själv- eller har vi svårt för att betrakta oss själva som ”myror”. Oavsett om vi är viktiga myror eller helt umbärliga?

  Själv föredrar jag att vara umbärlig – hu, vad man skulle kunna ha ställt till med annars.
  Kända envetna myror är ju Hitler, Stalin m fl. Skulle inte vilja byta – de mådde nog sämre än de flesta? Även om de var lite euforiska ibland?
  Ledsen för att jag raljerar. Dumt. Men kul!
  Men jag är faktiskt en högst allvarlig person. Med respekt. Men inte allvarlig.( ”Seriös” – trams. :-) )
  Och som gärna pratar med alla.

  Så jag blir lite personligt trött av all diskussion. För jag pratar så bra, med alla de jag möter.

  Cecilia

  2007, 7 september kl 23:46

 71. Ingen som skriver?
  Ahhh, fredagkväll.

  Cecilia

  2007, 8 september kl 00:10

 72. hej
  för en ateist verkar det märkligt med upprördheten av en teckning på en person som
  inte finns,

  JONNY KIRSIC

  2007, 8 september kl 07:50

 73. Fast muhammed har funnits i verkligheten för länge sedan. Han var visst en krigsherre som med tiden blev galen och drabbades av vanföreställningar, kanske som följd av alla grymheter han begått. Finns flera andra framgångsrika envåldshärskare som råkat ut för samma sak.

  mellis

  2007, 8 september kl 08:47

 74. Yttrandefrihet är bra men Lars viks är en billig konstnär. Lars, du är rolig. Kunde du inte komma på ett billigare sätt att få uppmärksamhet? Är man så kåt på att få uppmärksamheter blir inte häller ens konst så bra. Jag fattar inte riktigt varför du tecknar en hund av profeten Mohammad. Om du vill ha en smartare och innehållsrik konst, kanske du kunde göra ett vildsvin av Jesus eller något i still med många små grisar med huvuden av Davidskärnor? Eller varför inte Ariel Sharon som en stor fet gris. hahahaha

  Saken är den att, vissa kåtsnärer är så insnöade av att bara synas, så att de inte tänker riktig att kanske möjligen ha en lite djupare koncept och tanke bakom sina verk.

  Du är så billig Lasse så att hela det här händelseloppet blir som ett stort skämt. Det allra billigaste är att du dessutom har tittat på vad som uppstod i grannlandet Danmark och sedan bara kopierat hela fenomenet” Göra narr av Mohammad för att bli känd”

  Lycka till, Kåtnären Lars Vilks.

  S

  S

  2007, 8 september kl 17:07

 75. Det finns alltå ett Fenomen i dagen samhälle, Vissa kanske borde gå med i nätverket, ”Var billig, Få Uppmärksamhet”

  År 2006-2007 uppstod ett nytt fenomen och detta kallas för: ”Gör narr av profeten Mohammad för att bli känd”:)

  S

  S

  2007, 8 september kl 17:14

 76. Till S:
  Det heter inte ”Davidskärnor” utan ”Davids stjärna”! Inte ”få uppmärksamheter” utan ”få uppmärksamhet”. bara ett par stycken språkliga fel bland många andra som ditt inlägg vimlar av!
  Du behöver gå språkundervisning på SFI.
  Lär dig svenska först innan du börjar ställa krav. Jag avskyr blattar som är stora i käften.
  Själv hade jag oturen att bli född i ett Allah-land och jag flydde från den hemska kulturen där till friheten här.
  Men vad i helvete gör du här? varför har du lämnat din fina muslimska kultur och valt att leva här bland de otrogna?!
  Kan du ge mig ett logiskt svar på frågan?!

  Ps Socialbidrag kan godtas som logiskt svar! Förresten, när hade du SEX senast?! Detta är ytterst viktigt för att förstå dina bevekelsegrunder!

  Det handlar om SEX

  2007, 8 september kl 18:06

 77. Till S:
  Det heter inte profeten Muhammed utan pedofeten Muhammed! Han tyckte om att sätta på småflickor (hans yngsta var Aisha bara 7 år enligt Hadithen).!
  Är det någonting som gör dig upprörd?! Mår du inte bra så får flytta tillbaks till ditt j…. Allah-land. Du är inte tvungen att vara här!

  Pedofeten Muhammed

  2007, 8 september kl 18:39

 78. Jag kommer att tänka på en sak här.
  Tänker på rädslan att islamister skulle få någon slags makt här så det skulle kunna sluta som i t.ex
  f.d Jugoslavien…

  Enligt svensk grundlag kan inget parti få regerande makt så länge det är odemokratiskt. Detta gäller ett islamistiskt, kristenfundemalistiskt, kommunistiskt eller högerextremt parti osv. Svensk militär (även SÄPO) har som uppgift att ingripa så fort vår demokrati blir hotad.

  Jag är givetvis för Vilks konst. Att min tjej jobbat på en muslimsk friskola gör inte direkt att jag känner mig tryggare här i landet. Om en 6åring kan mordhota…. Islam är inte en individuell religion utan istället en form av politik. Precis som Mohsen (rätt namn?) skriver, är vi för fega för att bli utpekade för något eftersom vi är så himla politiskt korrekta. Nu ska jag iväg till den lokala pizzerian där assyrierna , som hatar (fundamentalistiska) muslimer, kommer att servera mig en halv-ok pizza. Pizzan kanske inte är den bästa, men de värnar om sina gäster med hjärtat. Sådant är viktigt för mig eftersom de bryr sig.

  /T

  Tobias

  2007, 8 september kl 18:43

 79. Jag har hittat mohammed bild på internet med Aisha 6 år som profeten mohammed gifte sig med, enligt qua’ran (pedofil???)
  http://imamislam.blogspot.com
  En annan intressant sida med mycket bilder på muslimer och information är http://www.faithfreedom.org/Gallery/28.htm
  Isa Akbar

  Ahmed Devoted moslim

  2007, 9 september kl 11:07

 80. Muslimer mörade ungefär en miljon assyrier runt första världskriget. Om man säger det i mellanöstern (Turkiet) kan man hamna i fängelse. Även de senaste 60 åren har kristna minoriteter mördats och systematiskt fördrivits ifrån dess rättmätiga land mellanöstern.
  I palestina där det bodde förut många armenier och liknande kristna grupper har hamas och muslimska svarta hund dyrkare drivit bort dem. På deras land och hus har de istället tagit över och bor eller byggt avfyrningsramper för quassam robotar.
  Detta är en bråkdel av alla folkmord som utförts av muslimer under 1900 talet. Ett av de senaste stora är i Darfur där muslimer (araber) välsignade av staten drivit ut ursprungsbefolkningen.
  Allahu Akbar

  Ahmed Devoted moslim

  2007, 9 september kl 11:12

 81. Hi Lars Vilks! Canada loves your work! You have the freedom to speak out against evil! Good work!

  Mike

  2007, 16 september kl 04:15

 82. I can’t understand much of anything written above but I do feel the support you are getting. Islam is a religion of peace? The death threats to you show just how much they lie… Islam is death to us all.

  ChrisP

  2007, 18 september kl 11:53

 83. i hope they kill you lars. your cartoon was deplorable. i really hope they behead you so that justice will be served to you and any other person who wants to create abominable work criticizing islam

  jim

  2007, 18 september kl 22:56

 84. God bless Mohammed
  Ive found some new images of prophet Mohammed (blessed be his name)
  And also some joke images of islam and nazism
  please visit http://imamislam.blogspot.com
  Im a real Imam!
  Allahu Akbar

  Imam Islam

  2007, 21 september kl 19:12

Skriv en kommentar


Konst bloggar